Het beste hotel van Griekenland?

De Griekse hotelsector heeft het laatste decennium een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Een van de mooiste voorbeelden van die opwaardering is hotel Grotta op het prachtige eiland Naxos. Toevallig gevonden, hartelijk ontvangen en ons hart verloren aan het ontbijt.


Dat ontbijt is op zich al een uitzonderlijke ervaring in Griekenland. De meeste Grieken ontbijten niét en de meeste kleine hotels en pensions boden vroeger ook geen ochtendmaal aan, of hoogstens een stukje brood met confituur. Dimitri Lianos heeft begrepen dat zijn gasten de dag bij voorkeur beginnen met een stevig ontbijt en serveert in zijn charmante hotel Grotta iedere dag een keur aan lekkere cakes, vruchten, kazen, verschillende broodsoorten en thees, naast de gebruikelijke Griekse koffie natuurlijk. En dan naar het strand, de bergen in, hiken of biken, surfen of duiken, snoepen of shoppen, want dat kan allemaal op Naxos.

Hotel Grotta
ligt iets boven het centrum van Hora, of Naxos, zoals de hoofdstad van het gelijknamige eiland net zo vaak genoemd wordt. We kijken uit over een kleine baai met stenenstrand, en verderop de tempel van Apollo, twee zuilen op een rotspunt, de meest zichtbare getuige van een roemrijk verleden. De Griekse Cycladen waren ooit een druk bevolkt gebied, waar tot vandaag talloze archeologische vondsten gedaan worden. Vandaag is de bedrijvigheid op Naxos van een heel andere aard. Het zijn de toeristen die hier de dienst uitmaken, ook al lijkt dat niet ten koste te gaan van de ziel van het eiland.

Ja, op sommige plaatsen toch wel. Achter de stranden ten zuiden van Hora. Daar vind je de echte toeristische reservaten, all in resorts (weliswaar een stuk kleiner en opener dan de vakantiekampen in andere landen) omringd door bars, restaurants (Grieks, junk, pizza, taco...), motor- en autoverhuurbedrijven en 'minimarkets'. Goudgele zandstranden met stoelen en parasols binnen wandelafstand, geen doorgangsverkeer, altijd een verkwikkend windje, prachtig uitzicht: wat kan een mens meer wensen? Iets meer eigenheid toch, iets meer couleur locale.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?