Dubrovnik, parel aan de Dalmatische kust

DubrovnikDubrovnik, gesitueerd in het zuiden van Kroatië, geldt als een ware parel van de Dalmatische kust. Deze schitterende historische stad ontstond rond het begin van de zevende eeuw en heeft de toeristen heel wat te bieden. De schitterende historische gebouwen (paleizen, forten, kloosters en kerken) en vele kunstschatten maken een bezoek zeker de moeite waard. In 1982 werd Dubrovnik trouwens opgenomen in de lijst van Cultureel Erfgoed van de Mensheid.


De stad is wat het aantal inwoners betreft eigenlijk maar een "stadje". Vijftigduizend inwoners is niet meteen veel. Ook de inwoners van Dubrovnik werden meegesleurd in de oorlog die volgde op het uiteenvallen van het Joegoslavië van Tito. De oorlog tussen Serven en Kroaten, die grosso modo duurde van 1991 tot 1995 (waarna de strijd op verplaatsing werd verder gezet in Bosnië), zorgde ook voor heel wat verwoestingen in Dubrovnik, maar sindsdien is er al heel wat gerestaureerd. Voor de restauratie van de oude stad kon Dubrovnik rekenen op de (financiële) steun van de Unesco en verschillende helpende landen. Men heeft voor de herstelwerken zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke of gelijkaardige materialen. Niet alle gebouwen zijn reeds volledig gerestaureerd. Toch is al een belangrijk deel van de oorspronkelijke pracht van Dubrovnik opnieuw te aanschouwen.

In heel Kroatië is de toeristische sector in expansie. Voor 1990 en het uitbreken van de oorlog trokken heel wat Europeanen naar Kroatië, maar deze stroom toeristen viel natuurlijk stil bij het uitbreken van de vijandelijkheden. Sinds 1995 is het land evenwel stabiel en toerisme is opnieuw uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten. Het schiereiland Istrië, met zijn stranden en uitgebreide kampeermogelijkheden, en Dubrovnik gelden als de twee belangrijkste toeristische trekpleisters. De Kroaten werken volop aan de uitbreiding van de toeristische faciliteiten, infrastructuur en accommodaties. Belangrijke hotelketens kopen onder meer in Dubrovnik hotels op, die ze restaureren. Niets weerhoudt je dan ook de pracht van Dubrovnik zelf te gaan aanschouwen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?