Berlijn is meer dan een light-versie van New York

Berlijn is al enkele jaren dé Europese hotspot voor al wie een neus heeft voor wat 'in' is. Daarnaast bewaarde de stad een schat aan getuigenissen van een bewogen verleden, zoals Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Deze indrukwekkende tegenstelling maakt van Berlijn een superbestemming voor een citytrip.
 


Het is inderdaad zo, dat Berlijn de Europese stad is die NewYork het dichtste benadert. De stad heeft de voorlopersrol binnen Europa overgenomen die decennia lang was weggelegd voor Londen. Maar hoewel er ontegensprekelijk parallellen zijn met New York heeft Berlijn een heel eigen identiteit. Dat kan ook niet anders, met een uniek verleden dat blijft doorsijpelen in het leven van elke dag. 

Ontstaan en val van de Muur

Zowel de bouw van de Muur als het verdwijnen ervan zijn historische mijlpalen geweest en beide hadden als epicentrum de buurt rondom de Brandenburger Tor en de Reichstag.

De Brandenburger Tor, de plek waar in de jaren zestig werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur, was oorspronkelijk een deel van de stadsmuur uit de achttiende eeuw.  

Dertig jaar lang, tot de val van de Muur in 1989, was het niet mogelijk om onder de poort door te lopen. Vanuit het Westen was ze zelfs slechts te zien vanuit de verte.

Toen de Muur dan uiteindelijk viel, gebeurde dit eerst bij de Brandenburger Tor.

Ondertussen worden stukjes muur verkocht als souvenirs. Een groot stuk van de Muur werd beschilderd (vnl. met graffiti) door internationale kunstenaars en gebombardeerd tot het openluchtmuseum East Side Gallery, dat in 1991 tot monument werd uitgeroepen.

Voor wie de geschiedenis van de Muur aanschouwelijk voorgesteld wil zien, is er het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Vlak naast dit drukbezochte museum is er een reconstructie van het beruchte Checkpoint Charlie, de bekendste grenspost tussen Oost- en West-Berlijn.

Kunsthistorisch Berlijn

Aan musea geen gebrek in Berlijn, de stad telt er meer dan 150. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de door de Brandenburgse vorsten ingerichte paleizen in en rondom Berlijn. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van architectuur en landschapsarchitectuur gevuld met prachtige collecties kunstwerken. Het bekendste is Charlottenburg, het paleis dat door Frederik III in 1699 aan zijn echtgenote Sophie Charlotte werd geschonken. Het museum bevat de grootste collectie werken van Franse schilders uit de 18de eeuw buiten Frankrijk. Door latere keizers werd het kasteel nog uitgebreid met extra kamers en vleugels. Niet te missen, is de prachtige kasteeltuin aangelegd door Frederik de Grote, het barokke ‘Schlosspark’.

Groen en natuur

Berlijn is, niettegenstaande zijn grote inwonersaantal, één van de groenste steden van Europa. Tal van parken en bossen zorgen ervoor dat de stad een open sfeer ademt. Het beroemde Tiergarten klinkt natuurlijk bekend in de oren, ook de botanische tuin is een populaire trekpleister voor natuurvrienden. Maar er zijn ook minder bekende groene plekjes in Berlijn, het verrassendste is misschien het Erholungspark Marzahn, omdat het midden in de grauwe, volgebouwde wijk Marzahn verscholen ligt. Op een gebied van zo’n 20 hectare zijn verschillende tuinen aangelegd, Oosterse, Italiaanse, Japanse... ook gastronomisch valt er in dit park één en ander te beleven. In de Chinese tuin is er bijvoorbeeld een theehuisje en een  restaurant met Chinese specialiteiten.

Tiergarten is een park met een oppervlakte groter dan Hyde Park in Londen, met vlak ernaast de Berlijnse Zoo, de grootste dierentuin van Duitsland.

Een natte droom voor plantenliefhebbers is de Botanische Tuin; met zijn 20.000 planten en 16 serres meteen de grootste ter wereld. Het complex omvat ook een botanisch museum.

Shoppen in Berlijn

Gewoon om te kijken, want alles is er berenduur, moet je langs KaDeWe of het ‘Kaufhaus des Westens’, het grootste warenhuis van Europa.

De traditionele ketens die je in elke grote stad vindt, kom je tegen op de Kurfürstendamm, die doorloopt in de Tauentzienstrasse.
Unieker en heel sjiek zijn de boetiekjes die je vindt in de zijstraatjes, zoals de Uhlandstrasse. Deze wijk doet denken aan het Engelse Kensington, door het soort winkels maar vooral omdat de architectuur van de gebouwen er heel imposant is. 

Op slecht weer-dagen kun je sinds een jaar of twee terecht in het gloednieuwe winkelcentrum Alexa aan de Alexanderplatz. Een draak langs de buitenkant, maar binnenin valt het – voor een shoppingcenter - best mee, er is veel licht en ruimte. Je vindt er een tweehonderdtal winkels en ook al wat je horecagewijs kunt nodig hebben.
Nostalgici mogen niet nalaten de Ostalgiewinkeltjes te bezoeken, die nog authentieke DDR-producten verkopen (weliswaar aan moderne, Westerse prijzen).

Tweemaal per jaar kun je in Berlijn nachtshoppen, bij het wisselen van de seizoenen. De winkels blijven dan open tot 0.00h en voor de sfeer wordt allerlei entertainment georganiseerd.

Logeren

Een origineel logeeradres, anders dan een hotel maar heel erg passend bij het bruisende Berlijn, is Ima Lofthotel in Kreuzberg, waar je op dag- week- of maandbasis een studio kunt huren. Beneden is een café waar je de hele dag kunt ontbijten, fietsen kunt huren of interessante shopping- of eetadresjes kunt scoren. (

http://www.imalofts.com/
)

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020