Wollen winter

Als de koude voor de deur staat, is het tijd voor de dikke wollen truien. Maar is wol wel milieuvriendelijk?


 


Schapenwol is een natuurlijk product! Bovendien groeit wol bij het schaap elk jaar weer vanzelf aan. Het schaap is in feite een kleine ‘vezelfabriek’.

Maar opgelet! Dit betekent niet dat de dieren op een natuurlijke manier worden behandeld.

Castreren, het afknippen van staarten, overhaastig scheren of verminken, het gebruik van allerlei chemicaliën ter bestrijding van parasieten en schimmels, ... zijn praktijken die dagelijks gebeuren. Ga je daarmee niet akkoord? Dan kies je beter voor wol afkomstig van biologische schapen. Hun leefomstandigheden zijn een stuk beter dan die van niet-biologische schapen. Tijdens de verscheping worden bijvoorbeeld geen middelen tegen mot en schimmel gebruikt, maar een preparaat op basis van natuurlijke enzymen.

Wol is ook heel duurzaam en praktisch. Het is een perfecte isolator omdat er door de vorm van de krul in de wolvezel veel lucht wordt vastgehouden. Daarbij heeft wol een biologisch geheugen, waardoor de wolvezel altijd in zijn originele vorm terugspringt!

Wol heeft een hoog absorptievermogen. Het neemt vocht gemakkelijk op en ‘ademt’ het als het ware ook weer uit.

Voorts is het zelfreinigend! Dat komt omdat het lanoline bevat, het bacteriewerende en vuilafstotende natuurlijke wolvet. Wol ventileert optimaal en reguleert de temperatuur en de hoeveelheid vocht.

Je trui heeft dus een lange levensduur en een lage milieubelasting. Wol behoudt al haar goede eigenschappen en is 100 % recycleerbaar.

Alpaca, Merino, Mohair?

Je hebt verschillende soorten wol. Scheerwol is een betere kwaliteit wol. Het heeft een natuurlijke glans, kreukt en vervilt niet snel.

Lamswol is een bijzondere fijne en zachte wol, elastisch en sterk.

Je hebt ook merinowol van de merino, een ras afkomstig uit Spanje dat 200 jaar geleden naar Australië werd gebracht. De kwaliteit is bijzonder hoog, en de wol is fijn, zeer elastisch, veerkrachtig en sterk. Merinowol voelt zacht en soepel aan, kriebelt niet, is hypoallergeen en heeft een natuurlijke UV-bescherming. Kleding van merinowol kan in de winter en zomer gedragen worden, want past zich aan aan je lichaamstemperatuur.

Alpaca is kwalitatief de beste wolsoort, is sterker, warmer en lichter dan de wol van schapen. Het is ook nog eens hypoallergeen. Hij is glanzend en superfijn. Omdat alpaca’s in wel meer dat twintig natuurlijke kleuren voorkomen, kun je het verven achterwege laten. Wol van alpaca zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet. Een dunne trui van alpacawol geeft net zoveel warmte als een dikke schapenwollen trui.

Kasjmier? Dat komt van de kasjmiergeit, die in het wild in onherbergzame gebieden van Angola en Mongolië leeft. De wol wordt gewonnen door met de hand 100 tot 200 gram uit de ondervacht van de buik te kammen en wordt ook wel 'pasjmina' genoemd.

Mohair is ook afkomstig van de angorageit. De angorageiten leven vooral in Turkije en hebben zijdeachtig glanzend haar dat wordt gebruikt voor de meer luxueuze weefsels.

Te veel kilometers

Je kan jammer genoeg zien dat wol meestal uit verre streken komt. Ook wol die we van gewone Belgische schapen zouden kunnen halen, komt vaak uit Australië! Daar leven er meer dan 100 miljoen. Wol legt dus heel wat milieuonvriendelijke kilometers af.  Het productieproces vindt vrijwel nooit in één land plaats maar in meerdere, waardoor de productie gepaard gaat met veel transportkilometers.

Kies je dan beter voor synthetische alternatieven? Nee, want die zijn nog meer vervuilend. Verkies, als het kan, fairtradewol of gestempeld met het Demeterlabel. Die staat voor wollen kleding van biologisch-dynamisch gehouden dieren.









© Vivat.be 2020