Papier d'Arménie, de milieuvriendelijke luchtverfrisser

Papier d'Arménie bestaat sinds 1885. Dit papier wordt gebruikt om ruimtes te verfrissen en te desinfecteren. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft geen schadelijke effecten op de ozonlaag. Tegenwoordig is het papier ook afkomstig uit bossen die verantwoordelijk worden beheerd.


Papier d'Arménie werd uitgevonden door de Fransman Auguste Ponsot. Tijdens een reis ontdekte hij dat Armeniërs een stof (benzoë) verbranden om hun huizen te desinfecteren. Terug in Frankrijk loste hij met de hulp van apotheker Henri Rivier deze stof op in 90° alcohol. Vervolgens dompelde hij er vloeipapier in en zo ontstond het Papier d'Arménie. Sinds 1885 bleef deze formule ongewijzigd.

Het wordt verkocht in boekjes met 12 bladzijden van elk 3 stroken. Je scheurt een strook af, vouwt het als een accordeon op, plaatst het op een hittenbestendige schaal en steek een punt van de strook in brand. Dan blaas je de vlam uit en zo gaat hij langzaam z'n karakteristieke, op vanille gelijkende geur, verspreiden.

Het wordt gebruikt om ruimtes te verfrissen; het is zeer efficiënt tegen de geur van parfum, koken, sigaretten en dieren. Het is ook uitstekend om te desinfecteren: in 1888 werden als experiment twee stukken rauw vlees bedekt met een schaal. Onder één van de twee schalen werd een strook Papier d’Arménie verbrand. Na één week vertoonde het stuk vlees nog geen rottingsverschijnselen, terwijl het andere stuk al was beginnen rotten.

Ten slotte is Papier d'Arménie ook milieuvriendelijk. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten, bevat geen drijfgas en heeft geen schadelijke effecten op de ozonlaag. Het papier is bovendien goedgekeurd door de FSC, die staat voor een verantwoordelijk bosbeheer.

www.papierdarmenie.fr

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020