Orthorexia. Of wanneer bio een dodelijke obsessie wordt

Gezond eten is een aanrader. Maar wanneer een dieet bestaande uit verantwoorde producten een obsessie wordt, kunnen goede voornemens verglijden in een pathologische aandoening vergelijkbaar met anorexia en boulemia. De naam van dit doembeeld: orthorexia.


Officieus, maar levensbedreigend

Voluit spreken we over orthorexia nervosa. Het woord is afkomstig uit het Grieks: orthos betekent correct en orexis eetlust. Hoewel dit probleem meer en meer onder de aandacht wordt gebracht in de medische literatuur, betreft het geen erkend ziektebeeld. Orthorexia geniet in dat opzicht momenteel niet dezelfde status als andere eetstoornissen zoals het verwante anorexia en diens tegengestelde, boulemia of ziekelijke vraatzucht.

Officieel ziektebeeld of niet, orthorexia is een teken aan de wand in tijden waar industriële teelt en fokkerijen, fast food, GGO's en voedselschandalen, zoals dioxinevergiftiging en de gekke koe schering en inslag zijn. Het is aannemelijk dat deze toestanden plausibele premissen voor afwijkend gedrag vormen.

Orthorexialijders zijn geobsedeerd door de kwaliteit van hun voeding. Als gevolg hiervan mijden ze voedsel dat suikers, vet of conserveringsmiddelen bevat. Vaak worden ze radicale vegetariërs die uiteindelijk nog alleen biologisch geteelde rauwe groente en fruit eten. Door te kritisch over voedsel te zijn, eet de persoon te weinig, is de voeding te weinig gevarieerd en kan de persoon gevaarlijk mager worden, wat ook bij anorexia het geval is. Het obsessieve gedrag kan daarnaast ook tot problemen in de sociale omgang leiden.
 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?