Hillary!

In de States is de verkiezingsstrijd volop aan de gang. Hillary Clinton dingt als vrouw mee naar het felbegeerde zitje in het Witte Huis. Maar is zij als vrouw in staat én geschikt om president van de Verenigde Staten te worden? Kan een vrouw zo’n enorme verantwoordelijkheid aan? 


Zou Hillary wel au sérieux worden genomen door andere wereldleiders? Of zou men haar bijvoorbeeld ontzien? En wat zijn haar troeven als vrouw - toen ze een traantje wegpinkte na een nederlaag, ging het bij de volgende stemming plots beter - en wat speelt in haar nadeel?

En dan is er nog het verleden van haar man Bill die tijdens zijn presidentschap uit de bocht ging met Monica Lewinsky en zo zijn termijn bezoedelde met een schandaal dat keer op keer wordt opgerakeld. Is dit haar poging om dat voorgoed te doen vergeten? Of speelt het zelfs in haar voordeel (stand by your man)?

The winner takes it all

George W. Bush is de minst populaire Amerikaanse president aller tijden. Niet omdat hij ten oorlog trok maar wel om dat hij die verloor. En als er iets is wat Amerikanen hekelen, zijn het wel losers. De VS is de machtigste natie ter wereld geworden door hun winnaars op handen te dragen in een uiterst efficiente democratie met de beste grondwet aller tijden. Die grondwet werd meer dan 200 jaar geleden geschreven door een handvol goede denkers, na 7 dagen van meditatief gebed in eenzame afzondering.

Het oog van de media

Om de verkiezingen te winnen is het voor de twee strijdende presidentskandidaten erg belangrijk om de meerderheid van de publiek opinie te vertolken op een overtuigende manier. Vandaar het belang van een onbesproken levenswandel. Het publiek moet kunnen vertrouwen op standvastigheid en op een duidelijk waardensysteem bij hun toekomstige president. Vandaar dat de kandidaten van nabij gevolgd worden door de media.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?