De vervouwelijking van onze maatschappij

Steeds meer mannelijke artiesten maken zich opzichtig op. Het gaat niet om homoseksuele mannen of travestieten, maar om ruige rockers à la Marilyn Manson en Tommy Lee (de seksverslaafde ex van Pamela Anderson) én vrouwenidolen zoals Johnny Depp en Zac Efron. Waarom doen ze dit? Voelen ze zich bedreigd door hun vrouwelijke concurrenten? En hoe komt het dat ze op die manier toch nog wel aantrekkelijk blijken te zijn voor vrouwen?


De oer-mannelijkheid draait om de beschermrol en heeft dus alles te maken met fysieke kracht en wendbaarheid, strategie en heldhaftigheid. Met de komst van de landbouw werden de vrijgevochten oermannen in een veel te klein gezinsverband “gevangen” gezet op de boerderij. Plots moesten zij gaan werken voor hun bestaan. Dat gebeurde zo’n goeie 5000 jaar geleden. Niet toevallig werden in die tijd ook de eerste rollen van het oude testament op schrift gezet. In de bijbel werd dit bruuske fenomeen van overgang van rondtrekkende plunderaar naar neergestreken landbouwer vertaald als de mannelijke erfzonde. Na verdreven te zijn uit het aardse paradijs moest de man “zijn voedsel in het zweet des aanschijs vergaren”, en de vrouw haar kinderen baren in pijn.

Vrouwelijke oerdrift

Als ze zichzelf succesvol wou voortplanten, deed de oervrouw dat best door haar genen te koppelen aan die van een succesvolle man. Voor de oer-vrouw was het dus erg belangrijk dat ze de genetisch best mogelijke vader voor haar kinderen kon overtuigen om haar te bevruchten. En rond de beste mannen heerste er onder de vrouwen een erg concurrentiële sfeer. Uit genonderzoek blijkt namelijk dat we in onze menselijke voorgeschiedenis veel meer moeders hebben gehad dan vaders. Dit wil alleen maar zeggen dat de natuur ons heeft ontworpen door de meerderheid van de succesvolle paringen over te laten aan een kleine minderheid van de mannen. Met andere woorden: succesvolle mannetjes bezwangerden relatief vele vrouwtjes. Het blijft een open vraag hoe het seksleven van de minder succesvolle mannetjes eruit zag. Waren ze monogaam, homofiel of gewoon a-seksueel? 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?