Cat fighting, of hoe vrouwen ruzie maken

Catfights in de showbizz (en net zo goed in het gewone leven) laten zien dat vrouwen gemeen uit de hoek kunnen komen. Ze maken duidelijk anders ruzie dan mannen, en de vete sleept soms jaren aan. Ilse De Meulemeester en Phaedra Hoste kunnen ervan meespreken.


Phaedra zou het hebben gedaan met Ilses partner Glenn. Die twee hebben dat eerst ontkend, maar daarna lekte uit dat er toch 'iets' geweest was en intussen maken de ex-minnaars zelfs ruzie via de media over hoe serieus hun affaire precies is geweest. Kortom, niemand weet het fijne van de zaak. Geen enkele partij komt uit voor wat er écht is gebeurd en de dames in kwestie zijn verwikkeld in een catfight met als inzet... niet Glenn, maar hun reputatie. 

Om het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke psychologie goed te begrijpen moeten we miljoenen jaren terug in de evolutie. Toen ontwikkelden we onze gave om op redelijke wijze met onze dierlijke instincten om te gaan. We leefden toen in stamverband met een strikt gescheiden rolpatroon. De vrouwen deden het dagelijks werk en de mannen zorgden ervoor dat de vrouwen dat op een rustige manier konden doen zonder door vijandige mannen lastiggevallen te worden.

Ruilhandel

In ruil voor het beschermen van de wijfjes hoefden de mannen niet anders te doen dan wat hun hartje begeerde. Bovendien zorgden de vrouwen dat de mannen seksueel aan hun trekken kwamen en dat het eten op tijd klaar stond. Ook de zorg voor het nageslacht namen ze er graag bij.

 

De mannen beseften maar al te goed dat ruzie maken hen het leven kon kosten. Ze dachten twee keer na alvorens gevaarlijke onzin uit te kramen. Bij vrouwen lag dat anders. Het concept doden bleef bij hen beperkt tot het slachten van kip of konijn. Scherp had voor vrouwen niets te maken met bijl of mes. Blootgevuist trokken ze hoogstens wat vervaarlijk krijsend aan mekaars haren tot een sterke man zich geroepen voelde om eventjes overtuigend tussenbeide te komen. Kordaat maakte die dan een einde aan het dispuut, desnoods met zijn speer bedreigend in de aanslag.

Mannen vriendschap, vrouwen concurrentie

Nog een verschil was dat mannen moesten samenwerken om de vijand te verslaan. Bij vrouwen gold het tegenovergestelde. Je was de sterkste als je het sterkste mannetje aan de haak wist te slaan voor de voortplanting. Met andere woorden: waar mannen instinctieve vrienden en bondgenoten zijn, zijn vrouwen mekaars concurrenten en fundamenteel vijanden.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?