Biojeans

Typische jeansmerken als Levi's, Nudie, Carhartt, G-star en Jack&Jones bieden tegenwoordig biokatoenjeans aan. Maar zijn die spijkerbroeken echt duurzaam en milieuvriendelijk?
 


Een milieuvriendelijke spijkerbroek produceren betekent niet alleen biokatoen gebruiken. Er mogen bijvoorbeeld geen toxische chemische middelen in het hele proces worden gebruikt om de gezondheid van de werknemers te beschermen. En of dat gerespecteerd wordt, is niet altijd duidelijk. Verschillende merken verzekeren een serieuze gedragscode, maar hebben geen externe controle.

Het is zo bij Nudie organic jeans. Het merk maakt jeans uit biokatoen en er zouden geen chemische middelen te pas komen bij de productie. Nudie heeft een gedragscode opgesteld die overeenkomt met de richtlijnen van de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Al hun leveranciers moeten gehoor geven aan deze gedragscode. Dat is goed. Maar zeker zijn dat het wel zo gebeurt, kan niet zonder een externe controle.

www.nudiejeans.com

Levi’s heeft in 2006 twee modellen jeans met biokatoen op de markt gebracht, één voor mannen en één voor vrouwen. Deze jeans dragen het Eko Sustainable Textile-label. Het bekende jeansmerk vervangt de spijkers door breekpunten om metaal te vermijden. Het etiket is bovendien gemaakt uit gerecycleerd papier. Maar... het biokatoen van Levi's gaat in dezelfde machine om de zaden van de katoenplant te scheiden.

Dit proces is nog steeds schadelijk voor fabrieksarbeiders, want ze worden blootgesteld aan katoenstof, dat gevaarlijk en irriterend is voor de longen. Het andere probleem is de behandeling van het denim. Denim is een zeer, zeer stijf materiaal. Een biologische spijkerbroek moet geklopt worden tot hij zacht is.

In de reguliere massamarkt worden enzymen en chemicaliën gebruikt. Welke methode denk je dat Levi's toepast? En ook met de kleurstoffen doet het jeansmerk het verkeerd. Die zijn niet van plantaardige afkomst maar van chemische, zoals in hun normale jeans ... .

G-star

G-star is ook één van de grotere jeansmerken met een lijn van biologische jeansbroeken. De milieuvriendelijke lijn wordt gemaakt van biokatoen, de knopen van 100 % gerecycleerd plastic en zonder spijkers. Net zoals vele kledingbedrijven heeft G-star een eigen gedragscode, maar deze wordt niet onafhankelijk gecontroleerd.

www.g-star.com

Jack&Jones

Jack&Jones heeft ook een duurzame en milieuvriendelijke jeansbroek op de markt gebracht. Het katoen is biologisch gecertificeerd (EKO Sustainable Textile) en is ook fairtrade.

www.jackjones.com

Living Crafts

Living Crafts is een Duits merk dat jeansbroeken op de markt brengt die voor 58 % uit biologisch katoen en voor 42 % uit bamboe bestaan. Living Crafts is ook een milieuvriendelijk bedrijf: het reduceert de CO2-uitstoot van het transport door deel te nemen aan het GoGreen-project.

www.livingcrafts.de

Machja

De biojeans van Machja zijn gewaarborgd door Ecocert, Skal en IMO*. Het denim wordt ook ecologisch gekleurd (Öko-tex) en gebleekt via een biowashmethode. Het katoen komt uit Oeganda en is geweven in Spanje. Het naaien? Dat vindt plaats in een Tunesisch filiaal van een Franse jeansfabrikant die daar dezelfde sociale politiek voert als in zijn fabriek in Frankrijk.

Monkee Genes

Monkee Genes draagt zowel het label van de Soil Association als het GOTS-label, en de IAO-normen inzake goede arbeidsomstandigheden worden gerespecteerd.  Bepaalde chemische stoffen zijn ook verboden in het proces.

www.monkeegenes.co.uk
.

Er zijn nog veel andere merken die milieuvriendelijke spijkerbroeken produceren, zoals Carhartt, Earthkeepers, Patagonia, Braintree Hemp, Ecolution, Hemp Age, Ideo, Kolamc, Kuyichi...









© Vivat.be 2020