Zwangerschap veroorzaakt geheugenverlies

Na een Nederlands onderzoek onder leiding van Guido Van Wingen voor het FC Donders Instituut, hebben nu ook Australische psychologen bevestigd dat zwangerschap kan leiden tot tijdelijk en soms permanent geheugenverlies.

 


 

 

 


Julie Henry, een psychologe aan de universiteit van New South Wales, Sydney en Peter Rendell, een geheugenresearcher aan de Australische Katholieke Universiteit van Melbourne kwamen tot hun conclusie nadat ze 412 zwangere vrouwen, 272 moeders en 386 niet zwangere vrouwen onderwierpen aan allerhande geheugentests. De zwangere vrouwen ondervonden hier de meeste problemen. Zij hadden het niet moeilijk zich om telefoonnummers te herinneren van familie en vrienden, maar het lukte hen minder om nieuwe nummers en namen te onthouden.

De oorzaken van dit verschijnsel hebben de twee psychologen nog niet helemaal kunnen achterhalen. Ze stellen dat het geheugenverlies optreedt omdat zwangerschap een ongewone drukke situatie is, waardoor de dagelijkse routine wegvalt. Ook slaaptekort zou een van de catalysatoren zijn van tijdelijk geheugenverlies.

Volgens een onderzoek van Guido Van Wingen, verbonden aan het FC Donders Instituut, ligt de oorzaak echter niet in de psychologie, maar is het een daadwerkelijk fysiek te verklaren verschijnsel. Van Wingen stelt op basis van MRI scans dat de verhoging van het progesterongehalte tijdens de zwangerschap invloed heeft op de amygdala en de gyrus fusiformis. Bent u nog mee?

De placenta maakt tijdens de menstruatie en in nog grotere hoeveelheden tijdens de zwangerschap progesteron aan, het zwangerschapshormoon. Tijdens de menstruatie zorgt progesteron ervoor dat de eicel bevrucht kan worden en bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van het embryo. Progesteron werkt ook als voorbehoedsmiddel, zo zit het hormoon in 'de' befaamde pil. Het laat het slijm in de baarmoedermond zo veranderen dat zaadcellen de baarmoeder niet meer kunnen betreden. Het remt ook de afgifte van het luteïniserend hormoon (LH) en voorkomt daardoor een late bevruchting van een eventueel tweede ei (zo verkleint de kans op meerlingen).

Tijdens het onderzoek van Van Wingen kregen niet zwangere gezonde vrouwen een dosis progesteron toegediend, vergelijkbaar met de hormonenconcentratie bij zwangere vrouwen. Bleek dat zij nieuwe gezichten slechter konden onthouden en het moeilijk hadden om hen bekende gezichten te herkennen. MRI scans maakten duidelijk dat de verhoging van progesteron invloed heeft op de gyrus fusiformis (de spoelvormige winding, het onderste deel van de temporale cortex) en op de amygdala (een amandelvormige kern van neuronen in de temporale kwab van de hersenen die vooral bij vrouwen een belangrijke rol speelt in het opslaan en opdiepen van herinneringen). De amydala beïnvloedt op haar beurt andere delen van de hersenen waardoor ook daar de geheugenvorming wordt afgeremd.

Schrik dus niet als je zwangere vrouw met lege handen terugkomt van de supermarkt omdat ze niet meer weet wat ze juist moest kopen of omdat ze niet meer weet hoe die nieuwe vriend van ons Tanja nu weer heet. (Yano Zwinnen)

                









© Vivat.be 2020