Zuiveringszout, witte toverpoeder

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat wordt regelmatig in recepten gebruikt als rijsmiddel (in plaats van bijvoorbeeld gist) maar wist je dat dit wit poeder nog honderden andere toepassingen heeft?
 


Zuiveringszout, met als chemische formule NaHCO3, is een witte poeder dat amper een paar euro's kost maar ontzettend veel problemen kan oplossen! Alle grootmoeders hebben het immers in hun kasten! Ze gebruiken zuiveringszout als bakpoeder maar ook als reinigings- en schoonheidsproduct en als geneesmiddel! Natriumbicarbonaat vervangt eigenlijk een groot aantal verschillende producten.

Een eeuwig oud product

Zuiveringszout werd reeds in het oude Egypte gebruikt voor persoonlijke hygiëne, glas te produceren en stoffen te kleuren. Het witte poeder was zelfs een ingrediënt voor mummificatie! Later in de 18e eeuw ontwikkelde een zekere Nicolas Le Blanc een methode om natriumbicarbonaat in grote hoeveelheden te produceren. Enige nadeel: z'n methode bevreed een grote hoeveelheid van giftige stoffen.

Tenslotte ontvond een Belg de juist formule om natriumbicarbonaat op een niet-vervuilende manier te produceren. Z'n naam was Ernest Solvay. Dankzij de chemicus kunnen we vandaag zeggen dat het witte poeder niet alleen natuurlijk maar vooral milieuvriendelijk is.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?