Zeg niet zomaar cholesterol

Veel mensen gaan ervan uit dat vetten sowieso slecht zijn voor ons, en beperken tijdens het diëten de vetinname drastisch. Dit is echter niet nodig en zelfs niet gezond. Je moet alleen het onderscheid kunnen maken tussen goede en slechte vetten. Daaruit produceert het lichaam namelijk goede of slechte cholesterol.
 


Vet hebben we nodig

Een gezonde voeding is niet per definitie arm aan vetten. We hebben bijvoorbeeld vet nodig om de vetoplosbare vitaminen A, D en K op te kunnen nemen in het lichaam. Idealiter beperken we ons dan tot de goede vetzuren: mono-onverzadigde vetzuren (die vind je in bijvoorbeeld olijf- en zonnebloemolie) en poly-onverzadigde vetzuren (zitten vooral in vette vis en noten). Te mijden vetten zijn verzadigde vetzuren (van dierlijke oorsprong, of palm- en kokosolie) en transvetten (deze ontstaan bij de hydrogenatie van plantaardige vetten zoals dit gebeurt bij gebak, koffiekoeken enz. )

Goede en slechte cholesterol

Vetten worden door ons lichaam omgezet in cholesterol, een vet-achtige substantie die ons lichaam nodig heeft, onder meer voor de vorming van galzouten. Cholesterol bindt zich in ons lichaam aan bepaalde andere partikels, die zorgen voor het transport ervan (LDL, HDL, ...).


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?