Wat je zeker moet weten over Mexicaanse griep

Er wordt heel wat geschreven over de ‘Mexicaanse griep’, maar meestal betreft het veeleer desinformatie dan informatie. Vaak raken mensen hierdoor onnodig in paniek. Daarom hier in het kort antwoord op de belangrijkste vragen in gewone mensentaal.


Wat is Mexicaanse griep?

De A/H1N1-griep of Mexicaanse griep (ook influenza A genoemd) is een variant op het gewone griepvirus. In het begin van de epidemie sprak men ook van varkensgriep. Deze benaming is enigszins misleidend, want de griep komt niet specifiek vaker bij varkens voor. Het virus brak uit in Mexico en dankt daaraan zijn naam. In juni 2009 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de uitbraak van Influenza A een pandemie is. Dit wil zeggen, dat een ziekte die nieuw is voor de menselijke populatie heel veel mensen treft, zware gezondheidsklachten veroorzaakt en ook besmettelijk is.

Hoe verloopt de besmetting met het A/H1N1 griepvirus?

De ziekte wordt voornamelijk via de lucht overgedragen van mens op mens. Rechtstreekse besmetting gebeurt meestal via speekseldruppeltjes in de lucht. Wanneer een besmet persoon niest of hoest, komen die druppeltjes vrij.
Maar ook indirecte besmetting is mogelijk: een besmet persoon die niest of hoest in zijn hand, en die daarna iemand de hand reikt, kan deze persoon besmetten. De drager kan ook een voorwerp (een deurklink bijvoorbeeld!) besmetten; wanneer iemand eerst het besmette voorwerp aanraakt en daarna aan zijn mond, neus of ogen komt kan ook op deze manier onrechtstreekse besmetting plaatsvinden.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?