Vliegangst of aviofobie

Meer en meer mensen gaan met het vliegtuig op reis. Verdere reisbestemmingen zitten ook duidelijk in de lift. Toch is het niet voor iedereen evident om in een vliegtuig te stappen. Heel wat mensen hebben immers last van vliegangst of aviofobie. Bij sommige mensen beperkt dit zich tot een naar gevoel, maar anderen durven een vliegtuig zelfs voor geen geld ter wereld betreden. 


Angst is een beschermingsmechanisme en kan in bepaalde levensbedreigende situaties je leven redden. Het lichaam wordt door de angst in staat van paraatheid gebracht. Wanneer deze angst evenwel ongefundeerd of irrationeel is krijg je een fobie. Iemand die bij het zien van een doodgewone spin bijvoorbeeld verstijfd van angst, vervolgens de kamer ontvlucht en deze niet meer binnen durft gaan vooraleer iemand anders de spin heeft verwijderd, heeft last van een fobie, in dit geval arachnafobie. Een doodgewoon spinnetje kan een mens immers geen kwaad doen en de angst is dus ongefundeerd. Hetzelfde geldt voor vliegangst.

Iedereen kent in zijn omgeving wel mensen die in mindere of meerdere mate vliegangst hebben. Men schat dat meer dan een vierde van de Belgische bevolking ermee af te rekenen krijgt. Eén van de meest bekende aviofoben is wellicht de Nederlandse stervoetballer Dennis Bergkamp, die omwille van zijn inmiddels bijna legendarische vliegangst de bijnaam de “Non-flying Dutchman” kreeg van de supporters van zijn club Arsenal. Indien een vliegreis onvermijdelijk was, zoals voor het WK in de Verenigde Staten in 1994, bleef hij gewoon thuis. In het andere geval maakte hij alle verplaatsingen met de wagen. Zelf heb ik in de eigen familie ook enkele voorbeelden van aviofobie. Mijn vader heeft bijvoorbeeld nog nooit een voet in een vliegtuig gezet en zal dat ook nooit doen. Van bootreizen is hij trouwens ook niet echt wild. Mijn broer kampt ook met een lichte vorm van vliegangst, maar kan zich hier wel telkens overzetten.

Vliegangst is dus een veel voorkomende fobie, vergelijkbaar met agorafobie (pleinvrees), hoogtevrees en angst voor spinnen. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor deze angst en het bepalen van deze oorzaken is de eerste stap om er van af te raken. Bij sommige mensen kan het een uiting zijn van claustrofobie, de angst voor afgesloten ruimten, of acrofobie (hoogtevrees). Andere mensen kampen met de onterechte angst voor een vliegtuigongeluk. De beelden van neerstortende vliegtuigen en rampen als in de Bijlmermeer enkele jaren terug kunnen ze maar moeilijk uit hun gedachten bannen. Nochtans is statistisch vastgesteld dat vliegtuigen tot de veiligste vervoermiddelen behoren en je meer kans hebt in een verkeersongeval om te komen. De angst is dus irrationeel. De terreuraanslagen van 11 september 2001 versterkten deze angstgevoelens nog.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?