Vermageren: de obsessie van de 21ste eeuw

Vorig jaar werden er in ons land meer dan 4000 maagoperaties uitgevoerd, en dan hebben we het over maagverkleiningen, voor vele blijkbaar de enige manier om hun gewicht nog onder controle te krijgen. Zijn er dan echt geen andere oplossingen?


Neem een stuk van de maag weg, en je gaat vanzelf minder eten. Het is een simpele gedachte, en een al even eenvoudige ingreep, maar dat betekent nog niet dat iedereen in aanmerking komt voor wat we gemakkelijkheidshalve de Margriet Hermansmethode kunnen noemen. De chirurg neemt trouwens niet letterlijk een stuk maag weg.

“In feite brengen we een band aan rond de bovenkant van de maag,” zegt internist-geriater Jan Paulussen, die in het ziekenhuis van Herentals een speciale obesitaspraktijk leidt. “De inhoud van de maag wordt daardoor sterk verkleind. Na een tweetal soeplepels eten voel je je al verzadigd. In de eerste weken na de ingreep nemen de meeste patiënten amper 600 calorieën per dag tot zich. Ik hèb een man behandeld die toch nog teveel at, maar dat was een geval van ongelooflijke vraatzucht.”

De Margriet Hermansmethode is een kijkoperatie, dus de kans op verwikkelingen is vrij klein. Wat niet gezegd kan worden van de andere methoden, het overlangs hechten van de maag, een bypass van de maag (vooral in de Verenigde Staten vaak toegepast), of een volledige wegname van de maag. Die ingrepen zijn niet alleen onomkeerbaar, maar veroorzaken ook tal van bijwerkingen, die de winderigheid van Margriet reduceren tot een banaal ongemak. Diarree, verteringsproblemen, botontkalking en andere complicaties weerhouden Paulussen ervan om dit soort drastische methoden toe te passen. Hij heeft trouwens al werk genoeg.

“We zijn er zelf van geschrokken hoe groot de behoefte is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat wij met die behandeling begonnen zijn op vraag van de patiënten, met name de toenemende vraag naar een operatieve behandeling.”

Stelt u bepaalde voorwaarden aan die patiënten?
Paulussen:
“Wij zullen alleen ingaan op de vraag om een chirurgische ingreep, of eventueel zelf zo’n ingreep voorstellen, als de patiënt alle andere middelen geprobeerd, en minstens één ernstig dieet langdurig gevolgd heeft.”


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?