Sporten tegen kanker

Sport beoefenen is een goede manier om heel wat ziektes af te weren, da's niet nieuw. Maar wist je dat het ook een rol speelt in preventie en (na)behandeling van kanker. Het prestigieuze vakblad "Journal of Clinical Oncology" maakte hier al gewag van in augustus 2006: patiënten die aan lichaamsbeweging doen zijn minder vatbaar voor kankers. En ze vervallen ook veel minder makkelijk.

Kankerspecialisten schrijven voornamelijk rust voor. Nochtans helpt regelmatige beweging op meer dan één manier mee om kanker te bestrijden. Het gaat extreme vermoeidheid tegen. Vervolgens stimuleert het de regulatie- en afweermechanismen van het lichaam. Meer bepaald door het afbreken van vet, de belangrijkste opslagplaats voor kankerbevorderende gifstoffen (carcino-toxines), en het in balans brengen van de hormonale spiegel. Dit remt borst-, prostaat- eileider-, baarmoeder- en teelbalkanker.
 



Sporten doet ook ontstekingen, veroorzaakt door tumors, afnemen. Ten slotte helpt het om sombere gedachten van zich af te schudden. Genoeg redenen voor het Britse Ministerie van Volksgezondheid om naast antidepressiva ook lichaamsbeweging aan te bevelen.

Welke sport?


Afhankelijk van het type kanker en de ondergane operatie zijn bepaalde bewegingen uit den boze. Denk bvb. aan armbewegingen na een operatie aan de oksels of joggen voor patiënten met beendermetastases. In de meeste gevallen blijft zwemmen ten allen tijde mogelijk, evenals zachte vormen van gym zoals yoga of tai chi. Er bestaan onvoldoende studiegegevens om uit te maken of deze even doeltreffend werken als intensievere lichaamsbeweging, maar gym zorgt er ten minste voor dat men contact met het lichaam houdt.

Regelmatig sporten is de boodschap voor wie zijn lichaam in de hand wenst te houden. Gevechtssporten worden aangeraden omwille van hun krijgersymboliek. Hiermee zeg je: "Ik ga dit gevecht in mijn voordeel beslechten door een knock-out".









© Vivat.be 2020