Slaapproblemen: er is een reden!

Veel mensen lijden aan slapeloosheid. Lig jij soms lang wakker? Of slaapje al een tijdje niet meer zo vast? Zoek dan naar de reden hiervoor, want slapen is even noodzakelijk als eten en drinken. 

 


 

Hoewel slapen een natuurlijke behoefte is van de mens, verloopt het niet altijd moeiteloos. Weinig mensen slapen meteen en velen ontwaken midden in de nacht. Deze ongemakken hebben veel te maken met hoe je jezelf voelt, maar toch kan het grootste deel voorkomen worden door enkele zaken in je gewoontes of omgeving aan te passen. 

Slapen is niet alleen noodzakelijk om je lichaam te laten rusten, vooral de geest heeft het elke keer broodnodig. Tijdens het slapen worden alle ervaringen en gebeurtenissen van de afgelopen dag verwerkt. Wanneer de geest die kans niet krijgt, zal de volgende dag veel moeilijker verlopen dan na een goede nachtrust. 

Als iemand al een aantal nachten last heeft van slapeloosheid, mag hij zeker niet te lang wachten om een oplossing te zoeken voor dit probleem. Het heeft absoluut geen zin om te blijven functioneren ondanks dit ongemak. Zoiets kan namelijk voor ernstige lichamelijke of psychische problemen zorgen. 

Niet kunnen slapen gebeurt niet zomaar! Er is een reden voor dit ongemak. Het heeft altijd te maken met hoe actief je nog bent. Om in slaap te vallen, is meestal een passief gevoel nodig. Ook de slaapomstandigheden moeten goed zijn. Zoek de oorzaak en probeer het te vermijden, want slapen is enorm belangrijk zowel voor jouw lichaam als voor jouw geest. Zonder slaap kunnen beiden nu eenmaal niet werken. Hoewel het absoluut zeker is dat een mens in tijden van geluk beter slaapt dan bij stressmomenten, is het goed om te weten wat werkt en vermeden moet worden. De volgende middelen vergemakkelijken het inslapen ook in die moeilijkere periodes.

Check de slaapkamer!

De slaapkamer is het belangrijkste gegeven om goed in te slapen. Daardoor kan zij ook de grootste oorzaak zijn van het lange wakker liggen. Want bij de meeste mensen lopen er een aantal zaken verkeerd in de slaapkamer. 

’s Nachts moet het stil zijn in een slaapkamer, want lawaai kan de nachtrust ernstig verstoren. Het kan er voor zorgen dat iemand de slaap niet kan vatten. Best negeer je alles, want wanneer je op het lawaai begint te letten, kan je nog moeilijker slapen. Ook kan lawaai je terug wakker maken, want hoewel de hersenen slapen, blijven ze zaken opvangen. Wanneer ze te veel lawaai horen, wekken ze de persoon. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe vast iemand slaapt. 

Daarnaast is te veel licht in de slaapkamer ook een probleem, want het wordt onbewust waargenomen waardoor het slapen onrustig kan verlopen. Ook de temperatuur in de slaapkamer kan voor moeilijkheden zorgen bij het slapen. Als het in de kamer warmer is dan 18 graden, kan dit het slapen bemoeilijken. Vermijd ook dat je slaapkamer volledig afgesloten is, sluit nooit alle ramen, ook niet in de winter. Want in een koele kamer slaap je beter. Omdat je namelijk tijdens je slaap veel lucht gebruikt en als er geen ramen open staan, gaat de kwaliteit van die lucht al snel achteruit. Wat ook de kwaliteit van je slaap vermindert. 

Correct eten en drinken!

Niet alleen de slaapkamer speelt een belangrijke rol bij het inslapen. Let ook op met wat je eet en drinkt voor je gaat slapen, want een aantal zaken kunnen de nachtrust ernstig verstoren. 

Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoeveel je eet. Want een overvolle maag zorgt voor problemen. De juiste hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon. Net als de gevoeligheid om niet te kunnen slapen. Een aantal mensen kan absoluut niet slapen als ze ’s avonds iets gegeten hebben. Terwijl anderen veel eten nodig hebben om de slaap te kunnen vatten. Toch is het voor de meeste mensen zo dat ze best niets meer eten drie uur voor ze gaan slapen. Anderzijds is slapen met een lege maag ook voor de meeste mensen onmogelijk. Op zo’n moment is een kleinigheidje eten de enige oplossing. 

Ook wat drinken betreft, is het voor ieder mens anders, maar enkele zaken maken het veel mensen moeilijk om de slaap te vatten. Die producten zijn: koffie, chocolademelk, thee en cola. Want die maken je weer actief. Al is het perfect mogelijk om door gewenning geen last meer te hebben van die dranken. 

Mensen die wel hinder ondervinden van slapeloosheid vermijden best elke vorm van cafeïne. Deze boosdoener zitten niet alleen in koffie en cola, maar ook in energiedranken zoals Red Bull. Ook chocolade en energierepen bevatten cafeïne. 

Daarnaast is het ook heel belangrijk om de juiste hoeveelheid vocht  op te nemen. Heb je te veel gedronken dan zal je zeker moeten opstaan om naar het toilet te gaan. Anderzijds, als je te weinig gedronken hebt, kan dorst je wakker houden. Het is heel eenvoudig om te weten of je de vorige dag de juiste vochthoeveelheid hebt gedronken: moet je onmiddellijk naar het toilet als je opstaat? Dan dronk je voldoende. Wanneer dit niet het geval is, heb je te weinig gedronken. Zoiets kan na een bepaalde periode slecht zijn voor je nieren. 

Roken voor het slapen gaan doe je ook best niet, want nicotine kan eveneens het inslapen verstoren. 

Comfortabele avond? 

’s Avonds kan je best niet te actief zijn als je vlug wilt inslapen. Ieder lichaam heeft behoefte aan beweging, want daardoor neemt de stress af en wordt het lichaam moe. Toch sport je best niet intensief voor bedtijd. Het is ook aangeraden om in de avonduren geen actieve activiteiten uit te voeren. Want zowel tv kijken als achter de pc zitten, kunnen je uren wakker houden. 

Ogen moeten open zijn bij zonlicht en mogen pas dicht als het donker is, want slapen doe je ten vroegste ’s avonds en dus niet tijdens de dag. Hoewel dit onschadelijk lijkt, kunnen bijvoorbeeld die middagdutjes toch een negatief effect hebben bij de volgende nacht. Omdat je dan veel minder moe bent dan gewoonlijk, duurt het langer voor je kan inslapen. 

Chaos in bed?

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, denk niet na in bed! Van daaruit kun je toch je problemen niet oplossen. Ook je geest komt niet tot rust waardoor je nog langer wakker ligt en er nog meer tijd is om te piekeren. Soms helpt het om je zorgen op te schrijven.

Het is ook aangeraden om de wekker ver uit het gezicht te zetten. Zo vermijd je dat je ’s nachts telkens kijkt hoe laat het al is. Want automatisch ga je na een poos wakker liggen, nadenken over hoeveel tijd je daar al ligt en hoe weinig uren je nog hebt tegen dat de wekker gaat. 

Het is ook belangrijk dat je gemakkelijk ligt om te slapen. Daarom is zowel een goede matras als een goed kussen noodzakelijk. Ook een gepast deken dat noch te warm noch te koud is, kan de slaap bevorderen. Het is ook belangrijk om het bed voor zo min mogelijk andere dingen buiten het slapen te gebruiken. Door in bed te schrijven en te lezen, is de kans groot dat het niet meer geassocieerd wordt met slapen. 

Creëer routine!

Om slaapproblemen op te lossen is routine een grote hulp. Ontwikkel een vast slaappatroon door iedere avond op hetzelfde uur naar bed te gaan en ook op te staan op een vaste tijd. Daarnaast kan je ook altijd hetzelfde doen voor je gaat slapen zoals warme melk drinken. Na een korte periode is het lichaam gewoon aan deze routines. Al is het wel niet gemakkelijk in het begin, blijf toch maar volhouden! De  meeste mensen zijn na twee weken gewend aan deze nieuwe gewoontes. 

Compleet ontspannen!

Ontspanning voor je gaat slapen is heel belangrijk. Daarvoor is een sauna of een massage uiterst geschikt. Ook ’s avonds een warm bad nemen, kan wonderen doen. Als je daarenboven enkele druppels olie in het water doet zoals kamille, hop, lavendel, mandarijn, majoraan, neroli, sandelhout, valeriaan en ylang-ylang zal dit nog meer de slaap bevorderen.  Kruip na het baden wel niet meteen in bed, want eerst moet je even afkoelen. Anders heb je te veel last van het natranspireren. Daarnaast is lezen ook een geschikt slaapmiddel, want bij het lezen vergeet je al je problemen en gedachten die je onrustig maken. 

Voor je in bed kruipt, kan je ook een drank drinken die slaapbevorderend is. Zo blijft een beker warme melk het meest geschikt daarvoor. Maar ook andere warme dranken zoals kamillethee werken. Omdat zij het lichaam helpen ontspannen. 

Als je eenmaal in je bed ligt en je voelt je nog steeds niet ontspannen genoeg om te kunnen slapen, adem dan afwisselend door elk neusgat, door met de vingers het andere toe te duwen, dit werkt enorm kalmerend. Ook meditatie kan helpen bij slaapproblemen, want dit helpt je lichaam tot rust te komen. 

Lig je ongeveer een halfuur in bed en kan je nog steeds de slaap niet vatten? Sta dan op en verlaat de slaapkamer! Ga bijvoorbeeld in de woonkamer zitten en drink iets warms. Leg je pas terug in je bed als je jezelf moe genoeg voelt om te slapen. 

Los je slaapproblemen zeker nooit op met alcohol of drugs! Na het innemen, slaap je bijna meteen, maar de schade die zij berokkenen aan het lichaam en de hersenen zijn niet onbelangrijk. Daarnaast blijft het ook niet werken. Steeds is er een grotere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ook wijk je almaar meer af van een gezonde nachtrust. En het werkt bovendien verslavend. Dit geldt ook voor medicijnen als slaap- en kalmeringstabletten. Deze verstoren eveneens het ritme van de slaap. 

Blijf je last hebben van slapeloosheid? En heb je alles al uitgeprobeerd? Wacht dan niet langer om raad te vragen aan je huisarts!

 









© Vivat.be 2020