Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het ‘irritable bowel syndrom’, ook spastische darm of prikkelbare darm syndroom genoemd, is iets waar bijna 1 op 4 Belgen last van heeft. Er is echter maar één derde van de patiënten dat hulp zoekt bij een arts, uit onwetendheid, of uit angst voor iets ergers...


Wat is het?

15 tot 20 procent van de vrouwen en 5 tot 20 procent van de mannen lijdt aan spastische darm. Deze aandoening is vervelend en kan heel pijnlijk zijn, maar is niet gevaarlijk. De darm van patiënten gaat anders dan normaal reageren en is gevoeliger dan bij andere mensen. Krampen, lucht in de darmen, een opgezette buik en wisselende stoelgang zijn de meest voorkomende klachten. De ernst en de frequentie van de aanvallen wisselt, soms heeft men een lange periode zonder pijn en last, om dan weer terecht te komen in een periode met veel en dagelijks pijn. Men gaat ervan uit dat mensen die het voorbije jaar minstens twaalf weken aan een stuk continu of met tussenpozen last hadden van buikpijn, met daarbij ook nog één van de  hierboven beschreven klachten, lijden aan prikkelbare darm syndroom.
Secundaire klachten zijn misselijkheid, boeren, moeheid, en last bij het plassen.

Hoe wordt het vastgesteld?

Herkent u bovenstaand ziektebeeld en heeft u ernstige klachten, dan gaat u best naar een arts. Die kan eventuele andere oorzaken van de symptomen uitsluiten via een echo of een coloscopie. Heeft u geen last van de symptomen, en komt er in uw naaste familie geen darmkanker voor, dan hoeft een bezoek aan de huisarts niet eens. De aandoening is immers niet gevaarlijk. Let wel op: bij bloed in de stoelgang of plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, is een doktersbezoek noodzakelijk en dringend!

Wat kun je eraan doen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat stress één van de mede-oorzaken is van PDS. Wie naar een arts gaat en daar gerustgesteld wordt dat de pijnen en klachten veroorzaakt worden door een onschuldige aandoening, zal hierdoor waarschijnlijk al een verlichting van de klachten ondervinden. Ongerustheid leidt immers tot verergering van de klachten, waarop de patiënt nog ongeruster wordt, en zo in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Ook door de voeding aan te passen kun je de klachten verlichten. Een vezelrijk dieet is vaak de oplossing, maar sommige patiënten lijken veeleer gebaat bij het achterwege laten van bepaalde voedingsmiddelen. Meestal gaat het om fruit of groente, zoals bloemkool, bonen, uien of paprika. De beste manier om er achter te komen wat je ingewanden overhoop haalt, is om telkens wanneer er klachten optreden te noteren wat je gegeten hebt.

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020