Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het ‘irritable bowel syndrom’, ook spastische darm of prikkelbare darm syndroom genoemd, is iets waar bijna 1 op 4 Belgen last van heeft. Er is echter maar één derde van de patiënten dat hulp zoekt bij een arts, uit onwetendheid, of uit angst voor iets ergers...


Wat is het?

15 tot 20 procent van de vrouwen en 5 tot 20 procent van de mannen lijdt aan spastische darm. Deze aandoening is vervelend en kan heel pijnlijk zijn, maar is niet gevaarlijk. De darm van patiënten gaat anders dan normaal reageren en is gevoeliger dan bij andere mensen. Krampen, lucht in de darmen, een opgezette buik en wisselende stoelgang zijn de meest voorkomende klachten. De ernst en de frequentie van de aanvallen wisselt, soms heeft men een lange periode zonder pijn en last, om dan weer terecht te komen in een periode met veel en dagelijks pijn. Men gaat ervan uit dat mensen die het voorbije jaar minstens twaalf weken aan een stuk continu of met tussenpozen last hadden van buikpijn, met daarbij ook nog één van de  hierboven beschreven klachten, lijden aan prikkelbare darm syndroom.
Secundaire klachten zijn misselijkheid, boeren, moeheid, en last bij het plassen.

Hoe wordt het vastgesteld?

Herkent u bovenstaand ziektebeeld en heeft u ernstige klachten, dan gaat u best naar een arts. Die kan eventuele andere oorzaken van de symptomen uitsluiten via een echo of een coloscopie. Heeft u geen last van de symptomen, en komt er in uw naaste familie geen darmkanker voor, dan hoeft een bezoek aan de huisarts niet eens. De aandoening is immers niet gevaarlijk. Let wel op: bij bloed in de stoelgang of plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, is een doktersbezoek noodzakelijk en dringend!


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?