MenoHop bestrijdt kwaaltjes van de menopauze

De hopplant levert al sinds mensenheugenis een essentiële grondstof voor de aanmaak van een bier en fijnproevers zijn verzot op de heerlijke hopscheuten. Het Oostendse bedrijf Biodynamics heeft evenwel een nieuwe eigenschap van de hopplant gecommercialiseerd en er ook een patent op verkregen. Het nieuwe product MenoHop, een voedingssupplement op basis van hop, zou helpen de gevolgen van de menopauze te verlichten.


Heel wat vrouwen krijgen tijdens de menopauze af te rekenen met allerlei kwaaltjes, zoals opvliegers ("vapeurs") en een wisselend humeur. Aan de basis ligt een verandering in de hormoonhuishouding van een vrouw in de menopauze. Er wordt namelijk minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) geproduceerd door een vrouw in de menopauze. Er waren al heel wat middeltjes op de markt (o.m. op basis van soja) die gericht waren op het verlichten van de ongemakken van de menopauze, maar tot nu toe bleek geen enkel middel een echte oplossing te bieden. Vaak gingen vrouwen producten slikken die hormonen bevatten, maar deze staan al een tijd in een slecht daglicht omwille van de vele neveneffecten. Mogelijk zouden ze zelfs in bepaalde gevallen kankerverwekkend kunnen zijn.

Het nieuwe middel, MenoHop, is daarentegen een natuurlijk voedingssupplement op basis van hop. Onderzoekers keken al langer in de richting van deze plant voor een middeltje tegen de kwalen van de menopauze. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat de vrouwelijke hopbellen van de hopplant, die trouwens ook door de brouwers gebruikt worden, een gele stof bevatten, namelijk lupuline, die een gunstige invloed heeft op oestrogeen. Tests zouden intussen aangetoond hebben dat MenoHop goed werkt en een oplossing kan bieden voor vrouwen in de menopauze. Het gaat dus wel niet om een geneesmiddel, maar om een voedingssupplement dat verkrijgbaar is in de apotheek.

Ook aan verschillende Amerikaanse universiteiten liepen onderzoeken die een dergelijk middel moesten opleveren, maar het Belgische team onder leiding van de Gentse professor Denis De Keukeleire is hen dus te vlug af geweest. Vermits er intussen een patent werd genomen op het voedingssupplement lijkt de buit binnen. Het bedrijf zou zo snel mogelijk nieuwe werknemers in dienst nemen om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Intussen zet men de zoektocht verder naar een echt geneesmiddel op basis van hop. In ieder geval waren ook in de sector van de hopkwekers de juichkreten niet uit de lucht. Deze slabakkende landbouwsector hoopt op betere tijden door de aankondiging van dit nieuws. De meeste hoptelers vind je in België natuurlijk in de streek rond Poperinge.

Paul Willems









© Vivat.be 2020