Lactose-intolerantie?

Heb je last van een gezwollen buik, winderigheid of buikkrampen als je melk drinkt? Dan lijd je misschien aan lactose-intolerantie. Naar schatting komt dit natuurlijk verschijnsel bij 20 % van de Belgische bevolking voor.


Lactose-intolerantie is geen ziekte maar een natuurlijk verschijnsel. Ons lichaam kan lactose, een suiker aanwezig in melk, niet zodanig opnemen. Om het te verteren moeten onze darmen een enzym (lactase) produceren dat lactose splitst in glucose en galactose. Als beide suikers eenmaal gescheiden zijn, worden ze opgenomen via de darmen.

Baby's en kinderen hebben van nature veel lactase-enzymen in de ingewanden maar als we ouder worden produceren we er minder. Soms valt de productie zelfs helemaal stil tijdens de volwassenheid. Resultaat: de lactose wordt niet meer afgebroken, blijft als zodanig in de darmen zitten en veroorzaakt pijnlijke symptomen: gezwollen buik, winderigheid, buikkrampen en zelfs diarree. In dat geval spreken we van lactose-intolerantie.

Wil je zeker weten of je lactose-intolerant ben? Dan vervang je gedurende enkele dagen al je gewone melkproducten door lactosevrije producten. Als de symptomen verdwijnen, gaat het hoogstwaarschijnlijk om lactose-intolerantie.

Veel mensen weten niet dat ze dit probleem hebben. Ze voelen zich gewoon vaak moe of een beetje ziek en weten niet waarom. De symptomen kan je wel heel vaak hebben omdat veel bereidingen lactose bevatten. Zo zit er melk in pannenkoeken, wordt boter gebruikt in gebak en koekjes, room in sausen, … . Ook je geneesmiddelen kunnen lactose bevatten. Een lactose-intolerantie is dus belangrijk te diagnosticeren want het kan je leven heel erg verbeteren.

Nu, als je lactose-intolerant ben, betekent dat dat je nooit meer melkprodukten kan eten? Ja en nee. Er bestaan medicijnen die lactase bevatten en die dus helpen om de lactose te verteren. Je kan ook melk vermijden door het door lactosevrije producten te vervangen; er bestaan lactosevrije yoghurt, kazen en melk

Foto : Alpro









© Vivat.be 2020