Kan roken kaalheid veroorzaken?

Dat roken de gezondheid schaadt weten we natuurlijk al veel langer. Longkanker, hart- en vaatziekten, huidveroudering,... de lijst van aan roken gerelateerde aandoeningen is schier eindeloos. Verschillende onderzoeken toonden intussen ook een verband aan tussen roken en vroegtijdig haarverlies (alopecia). De vraag of roken kaalheid kan veroorzaken lijkt dus bevestigend beantwoord te moeten worden.


In 2000 publiceerden F. D'Agostini, R. Balansky, C. Pesce, P. Fiallo, R. Lubet, G. Kelloff en S. De Flora de resultaten van hun onderzoek naar het verband tussen roken en kaalheid. Ze waren tot de bevinding gekomen dat muizen die blootgesteld werden aan sigarettenrook af te rekenen kregen met alopecia. Na een periode van ongeveer drie maanden vertoonden de muizen kale en grijze plekken. Nogmaals een onderzoek dat de these lijkt te bevestigen.

Wat zou er dan aan de hand zijn? Men is evenwel nog niet helemaal achter de juiste oorzaken gekomen en weet nog niet exact hoe het in zijn werk gaat. De sigarettenrook zou zeer waarschijnlijk de bloedvaten in de huidpapillen en het DNA van de haarfollikels beschadigen en de haargroeicyclus verstoren.

Dit kan nog een extrastimulans zijn om te stoppen met roken, indien de levensbedreigende aandoeningen die roken kan veroorzaken op zich al geen voldoende stimulans vormen. Roken omwille van de macholook die sigarettenfabrikanten in het leven riepen lijkt dus steeds moeilijker houdbaar. Naast de impotentieproblemen die eerder al met roken geassocieerd werden, komt daar nu nog kaalheid bij. Stoppen met roken is wel niet gemakkelijk, maar zeker het proberen waard. Vergeet ook niet dat de schade door roken niet altijd onherstelbaar is (indien de schade niet te groot is). Iemand die stopt met roken zou na een tiental jaar opnieuw in dezelfde lichamelijke toestand moeten verkeren als iemand die nooit gerookt heeft.

Nog een aantal cijfers verzameld door een Britse arts

Paul Willems









© Vivat.be 2020