Hoogbegaafdheid: handicap of voordeel?

Die test is ook het enige criterium om voor lidmaatschap in aanmerking te komen. Hoe hoog je IQ moet zijn, hangt af van de gebruikte schaal, maar dit ligt minstens boven de 130. Wat wel verplicht is: je moet beter scoren dan 98 procent van de bevolking op de test. Alleen de beste twee procent mag dus lid worden van Mensa en dat is een vrij grote groep. Voor België betekent dit dat er 200.000 potentiële Mensa-leden zijn, maar effectief lid zijn nog maar ruim duizend mensen. De leden van Mensa hebben toegang tot een heel aantal activiteiten, waarvan de meeste zijn gebaseerd op het uitwisselen van ideeën. Geregeld worden lezingen georganiseerd over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals wetenschap. Daarnaast is er het sociaal aspect: borrelavonden, thematische praatgroepen, debatten. 

Wie zelf vermoedt dat hij of zij een hoog IQ heeft en een lidmaatschap van Mensa wel ziet zitten, of wie gewoon nog wat meer informatie wil over de organisatie, kan terecht op de website

www.mensa.be
. Je kan er ook een test afleggen die je kansen inschat om tot Mensa toegelaten te worden. Een officiële test is dat nog niet, daarvoor moet je je inschrijven op één van de sessies waarop de echte IQ-tests onder begeleiding worden afgenomen. Een lijst hiervan vind je ook op deze site.

Wilfried JANS 

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?