Hoe de tabak naar Europa kwam

Het einde van de sigaret lijkt in zicht te komen, toch als legaal genotsmiddel. Je kunt er straks alleen thuis nog eentje opsteken, en dan nog moet je opletten voor de kinderbescherming. Hoe is die verdomde tabak eigenlijk ooit tot bij ons geraakt?


6000 voor Christus

Eerste tabaksplanten op het Amerikaanse continent. Rond 1000 voor Christus zouden de mensen tabak leren gebruiken, zowel rokend als kauwend, waarschijnlijk als hallucinogeen middel. Rond het begin van onze jaartelling is tabak overal in de Amerika’s aanwezig.

600-1000

Eerste afbeelding van een rokende Maya. De eerste sigaret (sigaar?) was een rolletje tabaksbladeren die bij elkaar werden gehouden door een touwtje.

12 oktober 1492

Christoffel Columbus ontdekt Amerika èn de tabak, ‘gedroogde bladeren’ die hem als geschenk worden aangereikt door de Arawak-indianen. Hij laat ze ook meteen weer weggooien.

 

 

November 1492

Rodrigo de Jerez, in Cuba op zoek naar de grote khan van Cathay (China!), ziet inboorlingen gedroogde tabaksbladeren roken, ‘alsof ze de rook opdrinken’. Rodrigo wordt de eerste Europese roker, hoewel hij bij zijn thuiskomst in Spanje door de inquisitie wordt veroordeeld tot zeven jaar cel. De buren waren zich doodgeschrokken toen er plots rook uit Rodrigo’s neus en mond walmde.

1530

De Spaanse missionaris Bernardino de Sahagun ontdekt in Mexico het verschil tussen zoete, commerciële tabak (nicotiana tabacum) en groffe nicotiana rustica. In 1534 wordt de teelt van ‘grote tabak’ (nicotiana tabacum) geconcentreerd op de eilanden Cuba en Santo Domingo.

1554

Eerste illustratie van tabak in het Antwerpse Cruydeboeck.

1556

De monnik André Thevet introduceert tabak in Frankrijk.

1560

De Franse ambassadeur in Portugal Jean Nicot de Villemain schrijft over de medicinale eigenschappen van tabak, dat volgens hem een panacee zou zijn, goed voor alle kwalen. Verschillende dokters en wetenschappers zullen zijn bevindingen de komende decennia bevestigen en verder uitdiepen. Migraine, kolieken, hysterie, tandpijn, wormen, kanker: het zijn maar enkele van de vele tientallen ziekten en aandoeningen die door tabaksgebruik zouden kunnen verzacht en genezen worden.

1575

De Mexicaanse Kerk vaardigt een rookverbod uit op alle plaatsen waar God wordt vereerd.

1586

In Duitsland waarschuwt een onbekende wetenschapper voor de gevaren van tabaksgebruik. Hij noemt het een ‘kwaadaardig kruid’. (Karel Michiels)









© Vivat.be 2020