Het Atkinsdieet: gezond of levensbedreigend?

Weinig dieetvoorschriften zijn zo controversieel als het Atkinsdieet. Het werd gepromoot door Hollywoodsterren en verguisd door nuchtere huisartsen. Een korte samenvatting van de basisbeginselen van Atkins, en van de pro’s en contra’s.


Geen honger

Het populaire Atkinsdieet is, net als het iets jongere maar eveneens hippe South Beach dieet, een lowcarbdieet. Er worden dus weinig of geen koolhydraten gegeten. Het is een aangename manier van afvallen, omdat je geen honger hoeft te lijden. Je mag namelijk eten zoveel als je wilt, en bovendien stillen eiwitten de honger.

Vetstofwisseling versus koolhydratenstofwisseling

Robert Atkins was een Amerikaanse hartspecialist, die zich specialiseerde in de problemen van overgewicht. Hij ontwikkelde een dieet dat lijnrecht inging tegen ongeveer alle gangbare ideeën inzake gezonde voeding. Atkins staat namelijk toe dat je onbeperkt vetten en eiwitten eet. Koolhydraten worden dan weer geweerd uit het dieet.
Het was dr. Atkins’overtuiging, dat vetten en koolhydraten allebei brandstof leveren voor de energiebehoefte van het lichaam. Bij het terugschroeven van de inname van koolhydraten zou het lichaam overschakelen op de verbranding van vet. Zo worden de vetreserves, met andere woorden het overgewicht, verbrand. Volgens Atkins wordt het teveel aan koolhydraten in de voeding, het deel dat niet onmiddellijk verbrand wordt dus, opgeslagen door het lichaam als vet. Een teveel aan opgenomen vet wordt echter niét opgeslagen.

Na het eten van koolhydraten produceert het lichaam insuline. Bij een teveel aan koolhydraten betekent dit dus, dat er een overproductie aan insuline ontstaat. Het lichaam reageert hier dan weer op met een hongergevoel, zodat de bloedsuikerspiegel continu schommelt.
Bij het volgen van het Atkinsdieet wordt er overgeschakeld op vet-stofwisseling, zodat de koolhydraten-stofwisseling rust krijgt en kan stabiliseren. Bovendien remt het eten van meer eiwitten de eetlust af, zodat je tijdens het Atkinsen sowieso minder honger hebt.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?