Geen maagdenvlies en toch nog maagd

Maagdelijkheid is een uitbreiding van de monogamie. Als seks niet kan buiten het huwelijk, zijn ongehuwde vrouwen per definitie maagd. Sommige mensen zijn zodanig geïndoctrineerd door hun religie dat het leven van die meisjes in gevaar komt als ze op de huwelijksnacht niet de indruk kunnen wekken dat er een bloeding is. Als een dokter zo’n meisje voor zich krijgt, behandelt hij haar met hetzelfde respect als iedere andere patiënt .


In een prehistorisch, biogrammatisch stammenverband was maagdelijkheid geen issue. Geslachtsrijpe meisjes werden immers heel snel uitgehuwelijkt. Ze hoefden hun maagdelijkheid niet angstvallig te bewaken voor de eerste huwelijksnacht, dat was gewoon vanzelfsprekend. In dezelfde adem als je vrouw werd, had je seks en kreeg je een kindje.

Later, met de verstedelijking van de samenleving, is de huwelijksleeftijd met een paar jaar uitgesteld en kregen de meisjes plots problemen met hun maagdelijkheid. Maar die evolutie was wel noodzakelijk. Wie zou er anders voor al die kinderen moeten zorgen van jonge meisjes die meteen zwanger worden, nog voor ze gepaard zijn met het oog op een levenslange gezinsverbintenis? Om die reden hebben sommige religies de maagdelijkheid dan maar verheven tot sacrament.

Herstel van het maagdenvlies

Als plastisch chirurg ga ik dus in op het verzoek van sommige vrouwen om hun maagdenvlies te herstellen. Maagdenvliesherstel wordt trouwens al tientallen jaren terugbetaald door het ziekenfonds. Als arts kàn je daar ook niet zomaar omheen fietsen. Uiteraard gaan we eerst op zoek naar een alternatieve oplossing maar die is er vaak niet. Die oorspronkelijk allochtone meiden leven nu hier, in onze gemeenschap, en hebben automatisch meer voorhuwelijkse betrekkingen dan hun moeders en grootmoeders. Anderzijds kunnen ze via internet perfect uitvlooien hoe ze hun waarde behouden op de huwelijksmarkt van de kleine, traditionele gemeenschap die ze toch nog niet helemaal de rug hebben toegekeerd. Op die markt is een ‘ongeschonden’ maagdenvlies een doorslaggevend argument, soms zelfs levensbelangrijk.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?