Dreigende diabetesepidemie?

Van 24 tot 29 augustus 2003 vond in Parijs voor de achttiende maal een conferentie van de International Diabetes Federation (IDF) plaats. Een rapport dat vrijgegeven werd op de conferentie bevat alarmerende cijfers en experten waarschuwen voor een epidemische ontwikkeling. Meer dan 300 miljoen mensen zouden wereldwijd het gevaar lopen diabetes te krijgen en de economische impact zou in sommige ontwikkelingslanden deze van Aids gaan overstijgen.


De cijfers zijn in ieder geval hallucinant. In een rapport haalde men bijvoorbeeld ook aan dat de kosten van de diabetesepidemie (aan de gezondheidszorg wereldwijd) jaarlijks oplopen tot meer dan 150 miljard euro. In sommige landen waar de ziekte meer dan elders voorkomt zou diabetes nu al een economisch probleem vormen. Indien het aantal diabetesgevallen in de komende decennia in die mate zouden toenemen (van minder dan 150 miljoen tot meer dan 300 miljoen) als vele specialisten voorspellen dreigt in vele ontwikkelingslanden een catastrofe. De gezondheidszorg dreigt immers overbelast te worden door een nieuwe "epidemie" met een impact vergelijkbaar met deze van Aids. Om nog maar te zwijgen van de economische gevolgen.

Wat is diabetes?

Misschien kort even stilstaan bij de ziekte zelf. Er bestaan eigenlijk twee soorten diabetes: type I, dat voorkomt bij kinderen en adolescenten en instaat voor 5 à 10 procent van de diabetesgevallen, en type II dat volwassenen treft. Bij patiënten met diabetes type I gaat het om een ontoereikende productie van insuline, terwijl patiënten met diabetes type II wel voldoende insuline aanmaken maar waarbij het lichaam deze insuline niet op een efficiënte wijze kan gebruiken. Wanneer type II tijdig ontdekt wordt kan men de ziekte voorkomen of controleren door een streng dieet, lichaamsbeweging en adequate geneesmiddelen. Diabetes is trouwens geen lachertje want zonder behandeling kan de ziekte leiden tot blindheid, nierproblemen, hartziekten en zelfs dodelijk zijn.

Oorzaken van de voorspelde toename van het aantal diabetesgevallen

Waarom zou de ziekte volgens specialisten epidemische vormen gaan aannemen indien er niet tijdig en efficiënt opgetreden wordt? Simpelweg omdat er zich in de ontwikkelingslanden in recordtempo sociale en culturele veranderingen voordoen. De mensen en zeker de jongeren nemen er steeds meer de westerse levensstijl over. De toenemende verstedelijking draagt ook bij tot het gevaar. Steeds meer mensen in deze landen schakelen van een relatief gezond voedingspatroon over op de massale consumptie van ongezonde fastfood, waardoor ook in bepaalde ontwikkelingslanden steeds meer mensen met overgewicht kampen. We hebben het hier natuurlijk niet over ontwikkelingslanden die geteisterd worden door hongersnood en burgeroorlogen, maar over landen waar het er beter en stabieler aan toegaat : India, China, Indonesië, Egypte, Mexico,... De voedingsmultinationals en vooral de fastfoodfabrikanten worden daarom aangemaand gezondere voeding te produceren.

De toename is ook te verklaren door de bevolkingsexplosie die vele ontwikkelingslanden al enkele decennia doormaken. Er komen dus steeds meer volwassenen en kinderen die diabetes kunnen ontwikkelen. In ieder geval moet er dringend iets aan het probleem gedaan worden. Gezonde voeding en lichaamsbeweging moeten gepromoot worden, sensibilseringscampagnes dienen gelanceerd te worden en misschien moet er nu ook maar eens politieke druk uitgeoefend worden op de fabrikanten van ongezonde en te vette voeding, hoewel dit laatste waarschijnlijk ijdele hoop zal blijken. Zeker in de Verenigde Staten waar politici tot op het hoogste niveau alles doen om de financiers van hun verkiezingscampagnes ter wille te zijn. Wiens brood men eet...diens woord men spreekt.

  • www.idf.org
  • www.idfparis2003.org

Paul Willems









© Vivat.be 2020