De blessuretijd is voorbij

Ouderen, mensen met obesitas en mensen zonder sportieve achtergrond zijn extra gevoelig voor sportblessures. Om nog maar te zwijgen van mensen die een sport willen beoefenen die boven hun grenzen reikt. Met enkele vuistregels kom je al heel ver in het blessurevrij sporten.


Mensen die zelden of nooit sporten en die bij de eerste warme dagen starten zonder enige vorm van begeleiding of voorbereiding zijn het meest ontvankelijk voor sportblessures. Op warme dagen kunnen de verhoogde luchtpollutie en de hogere concentratie aan kleine stofdeeltjes nefast zijn. Om andere ongemakken zoals zonnebrand of zonneslag te vermijden, sport je best niet oneschermd in de zon. Wil je toch koste wat het kost sporten, mijd dan de uren tussen 12 en 17 uur en neem voldoende vocht op. Het belang van vocht wordt bij het sporten in de zon wel eens onderschat. Vocht speelt immers ook een belangrijke rol bij de afkoeming van het lichaam. Bij langdurige inspanningen vanaf een uur is het ook belangrijk het lichaam tussendoor te voeden met kleine hoeveelheden. Denk maar aan een energiereep, een stuk fruit of een energiedrankje.

Check-up

Mensen die niet vertrouwd zijn met sporten, in het bijzonder vijftigplussers, kunnen best eerst een medische check-up laten uitvoeren bij een huisarts of sportarts. De arts kan aanbevelingen geven omtrent het soort sport dat voor je gestel en gezondheidstoestand het best geschikt is en kan dan specifiek advies geven om letsels te vermijden bij het beoefenen van deze sport. Mensen met weinig conditie of met een medische voorgeschiedenis (zeker wat betreft hartkwalen) kunnen erg gebaat zijn met een hartslagmeter.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?