De blessuretijd is voorbij

Ouderen, mensen met obesitas en mensen zonder sportieve achtergrond zijn extra gevoelig voor sportblessures. Om nog maar te zwijgen van mensen die een sport willen beoefenen die boven hun grenzen reikt. Met enkele vuistregels kom je al heel ver in het blessurevrij sporten.


Mensen die zelden of nooit sporten en die bij de eerste warme dagen starten zonder enige vorm van begeleiding of voorbereiding zijn het meest ontvankelijk voor sportblessures. Op warme dagen kunnen de verhoogde luchtpollutie en de hogere concentratie aan kleine stofdeeltjes nefast zijn. Om andere ongemakken zoals zonnebrand of zonneslag te vermijden, sport je best niet oneschermd in de zon. Wil je toch koste wat het kost sporten, mijd dan de uren tussen 12 en 17 uur en neem voldoende vocht op. Het belang van vocht wordt bij het sporten in de zon wel eens onderschat. Vocht speelt immers ook een belangrijke rol bij de afkoeming van het lichaam. Bij langdurige inspanningen vanaf een uur is het ook belangrijk het lichaam tussendoor te voeden met kleine hoeveelheden. Denk maar aan een energiereep, een stuk fruit of een energiedrankje.

Check-up

Mensen die niet vertrouwd zijn met sporten, in het bijzonder vijftigplussers, kunnen best eerst een medische check-up laten uitvoeren bij een huisarts of sportarts. De arts kan aanbevelingen geven omtrent het soort sport dat voor je gestel en gezondheidstoestand het best geschikt is en kan dan specifiek advies geven om letsels te vermijden bij het beoefenen van deze sport. Mensen met weinig conditie of met een medische voorgeschiedenis (zeker wat betreft hartkwalen) kunnen erg gebaat zijn met een hartslagmeter.

 

Materiaalkeuze

Sporten doe je ook met degelijk materiaal, wat geen synoniem is voor duur. Laat je adviseren in een degelijke sportwinkel waar bijvoorbeeld ook de voetafdruk gemeten kan worden en waar dus het meest geschikte schoeisel voor je sport kan gezocht worden. Sport daarnaast om de juiste reden omwille van je gezondheid en het plezier van te bewegen. Sporten an sich om gewicht te verliezen zonder aangepast voedingspatroon, maakt dat je het doorgaans nooit lang volhoudt.

Extra tips

Last but not least, neem steevast voldoende rust na een inspanning. Anders krijg je voor je het weet af te rekenen met overbelastingsletsels. De meest voorkomende overbelastingsletsels betreffen de achillespees, de knie, de schouder of de rug. Een voorwaarde om goed te kunnen bewegen, is dat je over een bepaalde mate van bewegingsvrijheid beschikt. Iemand die tennis speelt en over onvoldoende romprotatie of -draaiing beschikt, zal vroeg of laat onderrugklachten of schouderproblemen krijgen. Een achillespeesontsteking is vaak het gevolg van een te beperkte mobiliteit ter hoogte van de voetgewrichten. Om je beweeglijkheid weer op peil te krijgen, is de osteopaat de uitgelezen therapeut.

Meer info

Voor sportprogramma's of sportbegeleiding kan je terecht bij een osteopaat. Voor een overzicht:

http://www.professioneleosteopaten.be/

 
Het start to run-programma is geschikt voor mensen die graag lopen. Info:
www.sport.be/starttorun/









© Vivat.be 2020