Chlamydia, de meest voorkomende SOA

Chlamydia is misschien minder bekend als andere Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) zoals gonorroe en syfilis, maar komt eigenlijk veel meer voor dan deze SOA's. Zo zouden bijvoorbeeld in de Verenigde Staten jaarlijks een paar miljoen mensen Chlamydia oplopen. De aandoening kan bij vrouwen onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaken en moet dus zo snel mogelijk behandeld worden.


Chlamydia is in ons land de meest voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening en wordt enkel door seksueel contact overgedragen. Het gaat om een besmetting door een bacterie, de chlamydia trachomatis, die infecties veroorzaakt. De aandoening gaat niet vanzelf weg en moet dus steeds behandeld worden.

Klachten

De klachten lijken op deze bij gonorroe, treden meestal twee à drie weken na de besmetting op en ook hier zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen kan het kan gaan van lichte irritatie, jeuk en pijn bij het urineren over bloederige ontlasting tot de afscheiding van een etterachtige substantie door de penis. De bacterie kan ook ontstekingen veroorzaken in de anus en de keel (respectievelijk bij anaal en oraal seksueel contact) en bij mannen evolueren tot een ontsteking van de bijbal of de prostaat. Dit zal evenwel slechts zelden tot onvruchtbaarheid leiden, maar moet wel behandeld worden. Bij een klein percentage (ongeveer 1 op 10) van de besmette mannen zijn er geen klachten. Dit maakt de aandoening daarom niet minder ernstig.

Bij vrouwen zijn de meest voorkomende symptomen een etterachtige vaginale afscheiding, bloedverlies bij menstruatie of na seksueel contact en irritatie en slijmerige ontlasting bij anaal contact. Er zijn evenwel veel meer vrouwen dan mannen die geen klachten ondervinden van de besmetting. Bij maar liefst 50 à 75% van de besmette vrouwen blijven deze symptomen achterwege. Deze situatie is nog gevaarlijker om dat de besmetting veel ergere gevolgen kan hebben voor vrouwen dan voor mannen. De besmetting kan bij zwangere vrouwen overgedragen worden op de baby en deze opzadelen met een ernstige oogontsteking of zelfs pneumonie. Wanneer chlamydia niet behandeld wordt, zal de aandoening zich verder verspreiden en kan PID (Pelvic Inflammatory Disease) veroorzaken. PID kan op zijn beurt bij vrouwen onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg hebben.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?