Bloed geven

We weten natuurlijk allemaal dat bloedtransfusies het leven kunnen redden van slachtoffers van verkeersongevallen en brandwondenpatiënten, en onontbeerlijk zijn bij operaties, voor leukemiepatiëntjes en hemofiliepatiënten. Toch reppen we ons niet allemaal naar de bloedtransfusiecentra...omdat we geen tijd hebben of niet goed geïnformeerd zijn.


Bloed geven neemt zeer weinig tijd in beslag. Tien minuutjes voor de transfusie zelf en tel daar nog een klein beetje bij voor een bezoek aan de arts en een korte rustperiode met een versterkend drankje na de transfusie. Te weten te komen waar men zich kan begeven om bloed te geven is vrij eenvoudig : deze informatie kan je verkrijgen op de

website van de Dienst van het Bloed van het Rode Kruis
en wordt vaak ook verspreid via de lokale of gemeentelijke pers.

Er kan bloed afgenomen worden van elke persoon die in goede gezondheid verkeert, minstens 50 kg weegt (!) en tussen 18 en 65 jaar oud is. Opgepast : men mag geen risicogedrag voor Aids en andere Seksueel Overdraagbare Aandoeningen vertoond hebben tijdens de laatste zes maanden. Deze notie van "risicogedrag" wordt breed genomen, vermits men aanraadt van na een verandering van partner, maar ook het zetten van een tatoeage of piercing, minstens zes maanden te wachten om bloed te geven!

In België zijn alle bloedgevers vrijwilligers. Geen sprake dus van je bloed te verkopen!

Praktisch

Elk bloedtransfusiecentrum organiseert 4 bloedinzamelingen per jaar. Het verloop is vrij eenvoudig. De bloeddonor moet nuchter zijn en wordt eerst door een arts ondervraagd.

Vervolgens wordt naargelang de bloeddruk van de donor 350 à 450 ml bloed afgenomen. Het plaatsen van een steriele naald in de ader is vrijwel pijnloos (een klein prikje). Na het verwijderen van de steriele naald wordt een klein kompres aangebracht op het punt waar de naald werd ingebracht.

Na de afname krijg je normaal een versterkend drankje aangeboden. Bij het minste teken van verzwakking zal de donor onderzocht worden door een arts.

Automatisch wordt een bloedonderzoek uitgevoerd. Indien een anomalie zou vastgesteld worden brengt de arts de bloeddonor hiervan onmiddellijk persoonlijk op de hoogte.

Het organisme heeft ongeveer 24 uur nodig om het afgestane bloed te vernieuwen. Om de recuperatie te bevorderen stelt de arts een ijzerkuur van 7 dagen voor. Na 2 bloedgiften krijgt een donor thuis een kaart toegestuurd met daarop een indicatie van zijn bloedgroep en resusfactor. Het aantal bloedgiften is per persoon beperkt tot 4 per jaar.

Voor meer informatie kun je terecht op de

website van de Dienst van het Bloed van het Rode Kruis
. Groen nummer : 0800.92245.

Rode Kruis - Vlaanderen
Dienst van het Bloed
Edmond Picardstraat 16
1050 Brussel
Tel. : 02 349 53 50
Fax : 02 343 66 40
E-mail :

info@bl.rodekruis.be

Philippe Allard









© Vivat.be 2020