Bio-ecologisch bouwen is niet duur

We worden volop aangemoedigd om biologisch en ecologisch verantwoord te bouwen. Maar is dat dan niet onredelijk duur in vergelijking met 'gewone' bouwmethoden? Volgens Peter Thoelen van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE) alvast niet.





 

“Natuurverf kost niet meer dan zogenaamde kwaliteitsverf. Sommige eco-biologische isolatiematerialen zijn wel duurder maar dat komt voor een stuk omdat de milieukost in de synthetische varianten niet wordt meegerekend. De vrij dure houtvezelplaten die wij gebruiken als onderdakisolatie kunnen ook heel makkelijk geïnstalleerd worden, zonder lijm. De factuur van de aannemer is nauwelijks hoger omdat hij minder werkuren moet aanrekenen dan wanneer hij Duplexplaten zou gebruiken."

"In het algemeen is de markt uiteraard nog vrij klein. Naarmate de vraag stijgt, zullen de prijzen hopelijk dalen. Maar je verdient ook veel geld terug. Je energiekosten dalen drastisch, het gebruik van regenwater en zonnepanelen levert mooie besparingen op… De extrakost voor een goede isolatie haal je er in een vijftal jaar uit. Zonnepanelen verdien je terug op een termijn van 15 tot 20 jaar. En die extra kosten maken toch maar een klein deel uit van de totale kostprijs van de woning. Als je een huis bouwt van 150.000 euro, spendeer je hooguit 5000 euro aan isolatiekosten. Een student aan de universiteit van Diepenbeek heeft berekend dat bio-ecologisch bouwen op de lange termijn altijd rendabel is, en dan hoef je nog geen rekening te houden met de maatschappelijke milieukost. Wie goed isoleert, ventileert en warmte recupereert, levert een belangrijke bijdrage aan de verwezenlijking van de Kyoto-normen."

"Veertig procent van ons energieverbruik is bestemd voor de verwarming van gebouwen en het Institut Wallon en het VITO (Vlaams Instituut voor Technisch Onderzoek) zijn onlangs tot de bevinding gekomen dat de bouwsector de meest vervuilende van alle industrietakken is, meer dan de autosector, meer dan de chemische industrie. We moeten ‘de bouw’ dus prioritair aanpakken als we Kyoto willen halen, ook het vervoer van bouwmaterialen. Op dit moment is blauwe hartssteen uit Azië goedkoper dan blauwe hartssteen uit Wallonië. Is daar een zware milieuramp aan de gang? Een sociale catastrofe misschien? Of beiden? Er loopt in elk geval iets fundamenteels mis. Die zware Aziatische steen, zo duur om te transporteren, is nog altijd goedkoper dan die van ons. Vandaar dat wij pleiten voor het gebruik van lokale materialen, omdat je die transportkost en het energieverbruik dan toch al gedeeltelijk uitschakelt.”

VIBE

    









© Vivat.be 2020