Barf: bewuster omgaan met dierenvoeding

Steeds meer mensen stappen af van kant-en-klaar voedsel voor hun huisdier, en gaan het menu voor hond of poes voortaan zelf samenstellen. Deze voedingsmethode noemt men ‘barfen’.De afkorting Barf staat voor ‘Bones and Raw Food’. Je gaat je hond dus voeden met botten en rauw voedsel, dezelfde voedingsmiddelen die op het menu stonden toen de hond nog niet gedomesticeerd was en zelf in zijn kost moest voorzien. Grondlegger van de methode is de Australische dierenarts Ian Billinghurst.

In de praktijk komt het erop neer, dat je de hond voedt met rauwe botten met aanhangend vlees, ingewanden en orgaanvlees, rauw vlees, groentenpuree en (gezonde) keukenrestjes.

Zeg niet zomaar bot

De botten die je aan je hond voert, moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze afkomstig zijn van jonge dieren (kalf, lam…). Bot van oudere dieren kan het gebit beschadigen en verteert moeilijker.  Geef bovendien alleen vleesbotten van jonge grotere dieren die geen gewicht hebben gedragen.  Nek, ribben, heupen, schouders of schedel  zijn oké, geen poot of knie. Kippenpoten zijn wel goed, vermits kippen altijd jong geslacht worden en het bot zacht genoeg is. Geef nooit rauw varkenvlees aan de hond, want het kan besmet zijn met de ziekte van Aujeszki, en die is altijd dodelijk voor de hond.

Het allerbelangrijkste is dat de botten rauw worden gegeven. Gekookt bot kan immers versplinteren in de ingewanden van de hond, en is dus potentieel levensgevaarlijk.

 

De samenstelling van het menu

Een volwassen hond eet dagelijks 2 tot 7 procent van zijn lichaamsgewicht. Volgens Billinghurst moet zestig procent van het voedseltotaal bestaan uit bot-met-aanhangend-vlees. Tegenwoordig vindt men dit echter wat veel,  de hond krijgt op die manier misschien teveel calcium en fosfor binnen. Een aanvaardbaar streefdoel is 20 procent bot, 20 procent aanhangend vlees, 15 procent groentenpuree, vijf tot vijftien procent tafelrestjes, en het overige aandeel rauw vlees en ingewanden. Het is niet de bedoeling dat de hond deze percentages in elke maaltijd binnenkrijgt. Je moet er gewoon voor zorgen, dat hij over een langere periode aan het totaal komt.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?