Aspartame: gelukkig word je er niet dik van

Er zijn meer mensen die Coke Light of Pepsi Max drinken dan gewone cola. Goed voor de lijn, u kent het verhaal. Maar wist u dat de kunstmatige zoetstof in frisdrank, en in zo veel andere light producten, ook een verwoestende invloed heeft op uw hersencellen?


Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid in 1994 zou aspartame (oorspronkelijk bedoeld als middel tegen maagzweren) liefst 90 verschillende symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn en migraine, hartaanvallen, spasmen, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, gezichts- en gehoorproblemen, hartkloppingen, ademproblemen, angstaanvallen, verlies van smaak en geheugen. Het middel heeft ook een negatief effect op het ontstaan en de evolutie van chronische ziektes als borst- en hersenkanker, multiple sclerose, epilepsie, chronisch vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer en diabetes. In verschillende studies wordt aspartame onverbloemd ‘chemisch vergif’ genoemd, omdat het rechtstreeks inbeukt op de hersencellen. Militair onderzoek wees uit dat de artificiële zoetstof een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van het Golfoorlogsyndroom.


Ook de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration), in de persoon van toxicoloog Adrian Gross, waarschuwde begin jaren ’80 al voor de gevaren van aspartame, met name voor hersenkanker. Tests en rapporten zouden door de industrie jarenlang vervalst en gemanipuleerd zijn (onderzoek Sussex University), en één wetenschapper nam zelfs het woord massamoord in de mond. Hoe het middel dan toch op de markt is kunnen komen, in 1981 als additief voor droge voeding, in 1983 voor drank? Manipulatie van volksvertegenwoordigers en belangenorganisaties (de diabetesvereniging bijvoorbeeld), en de publicatie van zwaar gesponsorde studies en artikels. Bovendien werd de invoer van het natuurlijke zoetmiddel stevia verboden, alweer op heel dubieuze gronden. Overigens was het de huidige minister van Defensie Donald Rumsfeld die destijds alles in het werk stelde om aspartame (van het merk NutraSweet) goedgekeurd te krijgen. Vandaag zit aspartame in de meest uiteenlopende drank- en voedingswaren, van muntjes tot laxeermiddelen, en van muesli tot dessertproducten. Kom niet klagen als u straks weer eens hoofdpijn hebt.









© Vivat.be 2020