Gezondheid en welness
Thursday, December 18, 2014

Dwangneurose of compulsief obsessieve stoornis (COS)

Deze psychische stoornis wordt vaak onderschat. Dwangneurose wordt gekenmerkt door dwangmatige handelingen of gedachten die zomaar en zonder dit te willen bij iemand opkomen. Een bekend voorbeeld zal het duidelijker maken. Iedereen gaat voor het slapengaan wel eens na of hij alle deuren afgesloten heeft of het gasfornuis heef afgezet.
Dat is normaal. Iemand met een compulsief obsessieve stoornis gaat evenwel opnieuw en opnieuw controleren of hij dit wel gedaan heeft (dwangmatig handelen).

Dwangneurose is een ernstige aandoening, die het leven van iemand en van zijn omgeving danig kan belasten. De dwangneurose overwinnen is een werk van lange adem. In ieder geval moet iemand die de kenmerken van deze stoornis vertoont in therapie gaan. Het hangt natuurlijk ook af van de mate waarin de neurose zich voordoet. Veel mensen hebben wel een lichte vorm van dwangmatige handelingen, ingegeven door onzekerheid.

Wat is Compulsief Obsessieve Stoornis?

De COS of dwangneurose is een hersenstoornis, een soort angststoornis, gekenmerkt door dwangmatige handelingen en gedachten met meestal angst als onderliggende drijfveer. Men kent wel nog niet de precieze oorzaak van deze hersenstoornis. Men onderscheidt zes soorten angststoornissen : fobieën met angst voor een situatie of object (kleine ruimten, spinnen), paniekstoornis, sociale fobie, algemene angststoornis, posttraumatische stressstoornis (zoals de Vietnamveteranen) en COS of dwangneurose.

Dwangneurose manifesteert zich door obsessies en compulsies. Er zijn heel wat mogelijke uitingen of toestanden waarin de stoornis zich kan voordoen. De meest voorkomende vormen zijn smetvrees, controledwang en herhalingsdwang.

Toevallig heb ik een neef die vroeger leed aan smetvrees en ken dus de symptomen en gedragingen van nabij. Iemand die lijdt aan smetvrees heeft, zoals je zelf uit de term kan afleiden, een obsessieve angst om vuil of besmet te raken en gaat voortdurend na een handeling zijn handen wassen om de angst te doen verminderen. Een voorbeeld van controledwang kreeg je al in de inleiding : voortdurend controleren of je de deuren wel gesloten hebt of het gasvuur afgezet. Dit gaat vaak gepaard met een obsessieve angst voor een ramp : brand, inbraak,... Bij herhalingsdwang moet de persoon in kwestie steeds handelingen herhalen indien hij "slechte" gedachten (bijvoorbeeld seksueel) had tijdens de handeling. Hij voert handelingen uit volgens een vastgelegd ritueel en gaat handelingen die deze dwangneurose kunnen veroorzaken links laten liggen.

Aan de Katholieke Universiteit van Leuven heeft men recent een techniek ontwikkeld, waarbij men via elektrische stimulatie de stoornis wil aanpakken. De techniek zit nog in een proefstadium, maar zou al verbeteringen laten zien bij behandelde patiënten.

Paul Willems

Share  • Hans Raeves
  • Par Hans Raeves
  • le 27/06/2011
  Hulp nodig bij COS? Surf naar: www.fobiespecialist.be
  • Magda
  • Par Magda
  • le 03/06/2011
  geachte heer ,

  Bij deze heb ik een vraag aan U,
  Mijn vriend zit altijd met zen handen in zen zakken en kan het niet laten zichzelf te betasten telkens ,krijg als antwoord kheb jeuk, bij deze kan ik aannemen dat dat al eens kan . Maar het is altijd zo en niet alleen thuis maar ook tijdens het winkelen ,of eender waar ,en het ergert mij verschriekelijk.
  Ook door het feit dat hij niet echt zin het in sex,maar toch steeds aan zich zelf bezig is ,zelfs in zen slaap,iets wat me zeer erg stoort,door dat er geen echt sexlaven is. Kan U me raad en uitleg geven.

  Dank bij voorbaat
  Mvr M M
  • ramona
  • Par ramona
  • le 10/05/2011
  Hallo Paul,
  Ik ben iemand die ook snel onzeker is vooral over het gasfornuis. Ik moet dit ook meer malen controleren of het uit is, dit omdat ik anders geen rust in mijn hoofd heb.
  Is hier ook een oplossing voor om dit zonder therapie op te lossen?
  Want ik wil liever niet naar een therapeut toe, en ik wil er wel heel graag vanaf komen omdat ik merk dat het me leven gewoon belemmerd.
  Groeten ......
  • Hans Raeves
  • Par Hans Raeves
  • le 01/03/2011
  Beste, Ik help mensen hierbij. Voor al jouw vragen: fobiespecialist@gmail.com.
  Vriendelijke groet,
  Hans Raeves
  • m.d.b.
  • Par m.d.b.
  • le 22/09/2010
  mijn vriend heeft zogenaamde dwangneurose ,hij is vlug zenuwachtig en dat uit zich door bibberen, met de neus snuiven , kleine stuiptrekkingen inn de armen,handen en zowat gans het lichaam ,hij kan s'nachts ook zo inneens wakker worden en dingen zeggen die kant nog wal raken , ik
  weet het nu nog niet lang en ik heb het zelf moeten vragen wat hij eigenlijk mankeert,alsook in bed is zijn taal niet erg romantisch'elke fantasie die hij heeft komt eruit,ook als ik het niet leuk vindt kan hij zich niet of nauwelijks bedwingen om bepaalde dingen te zeggen hij is in die dingen vrij extreem en doet soms voorstellen om bepaalde dingen te doen dat hij weet van mij dat ik het niet wil maar hij moet dat altijmd opnieuw herhalen, hij kan er niet mee stoppen, hij wil ook altijd grappig doen,ook tegen mensen die hj niet kent zegt hij soms dingen waarvan hij niet weet dat hij mensen daarmee kwetst.hij heeft al veel vriendinnen gehad maar met niemand lukt het , dit alles laat me twijfelen ,al houd ik van hem ,soms wil ik er mee stoppen , maar dan heb ik teveel pijn, ik weet niet goed wat te doen,daarbij komt ook nog dat ik bij mijn vader woon na een scheiding en die kan hem echt niet hebben
  is niet leuk , maar als hij zo'n dingen zegt kan ik daar iets aan doen ? soms denk ik dat hij dat er echt om doet mensen kwetsen , ook als hij naar een spannende film kijkt dan zit hij met grote ogen met een gespannen lichaam ,het zweet in zijn handen te kijken en dan hoort hij niks of niemand.mijn vader vindt hem onbeleefd en arrogant, kan dit alles ook tot dat ziektebeeld behoren?
  of is dit meer karakterbepalend

  • verliefdmeisje
  • Par verliefdmeisje
  • le 26/04/2010
  mijn vriend lijd aan COS het irriteert me enorm maar weet niet precies wat ik er aan zou moeten doen.Bevoorbeeld als we zijn gaan winkelen moet hij altijd alles om het kwartier controleren of hij niks kwijt is en savonds voor het slapen moet hij altijd wel 15 keer slaapwel aan iedereen zegen zelfs aan de mensen die er niet zijn het is dus storend want als iets er tussen komt en hij weet niet meer waar hij bezig was begint hij opnieuw en opnieuw tot hij zeker weet dat hij iedereen heeft gehad. hij zegt dat als hij het niet doet hij bang is om die mensen kwijt te raken.ik weet echt niet hoe ik hem kan dien stopen heb je toevallig geen tips zonder dat ik hem naar een iemand moet door wijzen ofzo iets? want ik wil niet dat hij denkt dat hij gek is ofzo want hij heeft het al moeilijk met sarcasme te onderscheiden van een gewoon gesprek en neemt alles heel letterlijk op. ik weet dus niet wat ik moet doen plaese help me?