Alternatieve geneeswijzen: een overzicht

De gemiddelde Belg geeft per jaar zo’n slordige 410 euro uit aan geneesmiddelen.  Toch zetten heel wat mensen tegenwoordig ook de stap naar alternatieve geneeskunde. Wanneer je een verkoudheid of een dip hebt, zijn pillen immers niet altijd even efficiënt. Daarom sommen wij de meest gebruikelijke én minder bekende alternatieve geneeswijzen voor u op.


Acupunctuur

De oorsprong van deze geneeswijze ligt in het Oosten. Het is een oeroude manier van genezen waarbij wordt uitgegaan van de stelling dat lichaam en geest van de mens in verbinding staan met de natuur. In het Westen denken de mensen wel een stuk rationeler en willen ze de werkelijke resultaten van een behandeling eerst zien voordat ze het geloven. Bewijsmateriaal genoeg, want steeds meer effecten van acupunctuur zijn bewezen:

  • Wanneer u last heeft van een tenniselleboog, is acupunctuur de beste therapie.
  • Bij migraine, hoofdpijn en zelfs allergieën kan acupunctuur verlossend werken.
  • Deze manier is ook zinvol wanneer u zich moet laten behandelen voor hartfalen en angina pectoris.
  • Wanneer u last heeft van een misselijk gevoel en/of brandend maagzuur, diarree en aambeien.

Bij ons is deze methode vooral bekend om zijn pijnverzachtende effecten, maar nog veel meer kwaaltjes zijn met behulp van acupunctuur weg te krijgen. Mentale en emotionele klachten zoals depressies en stress kunnen behandeld worden met deze alternatieve aanpak.  Ook als complementaire behandeling scoort deze geneeswijze hoog.

Homeopathie

Een andere welbekende alternatieve geneesmethode is de klassieke homeopathie. Tegenstanders beweren dat het oplichterij is en dat alle middelen een placebo-effect hebben, terwijl diegenen die ervoor te vinden zijn, claimen dat het een goede aanvulling is op de 'normale' geneeskunde. In principe kan een persoon van iedere leeftijd met gelijk welke kwaal naar de homeopaat.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?