Alles om je anticonceptie goed te kiezen

Zegt men anticonceptie, dan antwoorden de meeste vrouwen 'de pil'. Er bestaan nochtans vele andere anticonceptiemiddelen: de hormoonspiraal, hormoonring, prikpil, cervixslijmmethode, condoom, ... . Elk gaat gepaard met een levensstijl. En elk heeft z'n voor- en nadelen.


Waarom neem je de pil? Er is een grote kans dat je het volgende antwoord geeft: toen ik jong was, vroeg ik voor een eerste anticonceptiemiddel en de dokter gaf me een voorschrift voor de pil.

Eigenlijk bestaan er verschillende anticonceptiemiddelen. Elk heeft z'n voor- en nadelen, maar gaat ook gepaard met een levensstijl.
Welke past het beter bij jou? De persoon die deze vraag het best kan beantwoorden, is niemand anders dan jijzelf. Die keuze maak je ook niet in 5 minuutjes. Je denk er beter serieus over na.

De Nederlandse website www.anticonceptiemethoden.nl wil objectieve informatie over anticonceptie geven. Hij werd ontwikkeld door Cridea, een bedrijf dat informatieve websites over praktische onderwerpen maakt.
Veel websites over dit onderwerp geven geen objectieve, eerlijke en volledige informatie over anticonceptiemethodes. Waarom? Omdat ze vaak tot fabrikanten behoren.

Het doel van Anticonceptiemethoden.nl is meisjes en jongens, maar ook mannen en vrouwen die voor het eerst of opnieuw een anticonceptiemethode zoeken,
betrouwbare en volledige informatie te geven. Op deze manier kan je een weloverwogen keuze maken.

De website legt uit dat er een aantal manieren bestaan om een zwangerschap te voorkomen: een eisprong voorkomen (hormonale middelen), de baarmoederhals blokkeren voor zaadcellen (hormonale en barrièremiddelen), de eileiders of zaadleiders dichtmaken (sterilisatie), of geen seks hebben tijdens de vruchtbare dagen (natuurlijke methoden).

De informatie werd gerangschikt in verschillende categorieën: barrièremiddelen, hormonale en natuurlijke middelen. Voor elk middel krijg je uitleg over verschillende belangrijke punten: betrouwbaarheid (is de methode ook nog betrouwbaar als er een keer iets misgaat), gebruiksgemak (in hoeverre mag anticonceptie je vrijpartijen 'verstoren' of beïnvloeden?), gebruiksaanwijzing (wat moet je ervoor doen? hoe vaak moet dat?), kosten (hoeveel geld heb je over voor anticonceptie?), partner (is de methode afhankelijk van wat je partner doet? heb je een vaste partner? wil die je helpen bij de anticonceptie?), gezondheid (heeft de methode invloed op je gezondheid?) en uiteindelijk vruchtbaarheid (als je ermee stopt, beïnvloedt het je vruchtbaarheid dan nog steeds?)

Condoom, pil, hormoonpleister, hormoonring, hormoonspiraaltje, prikpil, cervixslijm-, kalender-, symptothermaalmethode, sterilisatie, ... . Je kan alle middelen vergelijken en op deze manier het meest aangepaste anticonceptiemiddel vinden.

www. anticonceptiemethoden.nl

Melody De Visscher
 









© Vivat.be 2020