Hebt u al een uitvaartverzekering?

Koen Wauters heeft er al aan gedacht. Als het gezicht van een grote reclamecampagne voor het uitvaartbedrijf Dela confronteerde hij de Vlamingen met hun eindigheid. Een begrafenis kost geld, was de onderliggende boodschap, en brengt voor de nabestaanden een hoop rompslomp mee. Een uitvaartverzekering kan veel kopzorgen voorkomen.


Een begrafenis kost algauw 3000, 4000 euro, alles inbegrepen, en dan zit je niet eens in de hogere prijsklassen, goed voor vorstelijke koffietafels en kunstige grafstenen. Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden sinds enkele jaren een specifieke uitvaartpolis aan om die ingrijpende uitgave te dekken, en ook om de nabestaanden te verlossen van de vele formaliteiten die onherroepelijk met een begrafenis gepaard gaan.

Maar die polis begint nu pas ingang te vinden bij het grote publiek, mede onder impuls van Koen Wauters. Het leek een beetje tegenstrijdig, zo'n jonge krachtige man die je aanmaant om je begrafenis te regelen, maar de dood is nu eenmaal een metgezel voor het leven. Magere Hein kan elke minuut toeslaan, je moet altijd voorbereid zijn, zeggen de boeddhisten.

Een zuivere geest

Maar zij hebben het wel over de geestelijke voorbereiding op de dood. Je geest moet in evenwicht zijn, gezuiverd van trauma's, conflicten en gehechtheid aan materiële en lichamelijke zaken en fenomenen. Je probeert die state of mind dus best zo snel mogelijk in je leven te bereiken, zodat je je daarover alvast geen zorgen hoeft te maken. Die begrafenis komt er wel, zeker als je tijdens je leven veel vrienden en geliefden hebt gemaakt. De ware boeddhist hoeft trouwens geen dure begrafenis. Als ze maar respectvol gebeurt.

Nadenken over de dood is geen slechte zaak, zeker in een maatschappij waar iedereen oud wil worden en tegelijk zo lang mogelijk jong blijven. De collectieve rouw die we soms zien bij het overlijden van een bekende persoonlijkheid of het slachtoffer van een laffe moord, zou wel eens een compensatie kunnen zijn voor de afwezigheid van de dood in het dagelijkse leven. De afwezigheid van het denken aan de dood om precies te zijn, toch op de juiste, filosofische wijze en niet als symptoom van een depressie.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?