Wijn als geldbelegging

Sommige mensen, waaronder heel wat eenvoudige particulieren, kopen goede flessen wijn niet aan om ze uit te drinken of aan vrienden voor te schotelen, maar als een soort belegging. Wijn van superieure kwaliteit vertegenwoordigt immers een geldwaarde, waarbij de prijs toeneemt met de leeftijd. Deze prijsstijging is over het algemeen hoger dan de algemene toename van de kosten om te leven : een gemiddelde stijging van 10% per jaar is geen uitzondering. Hierdoor kan je bij de verkoop van de flessen een mooie bonus incasseren.


De prijs wordt ook beter met de jaren...

Natuurlijk is de verbetering van flessen wijn, door ze te laten liggen, in de tijd beperkt en blijft niet eeuwig voortduren. Daarenboven moet het dan nog gaan om grote wijnen. De beste jaargangen van de beste producten uit de streek van Bordeaux kunnen tot meer dan 50 jaar goed blijven, alvorens te veranderen in azijn en ondrinkbaar te worden. In principe zal de geldwaarde van een fles die ondrinkbaar geworden is in elkaar storten. Maar alles is niet altijd verloren : er bestaan verzamelaars die in staat zijn van grote bedragen op tafel te leggen voor een zeer oude fles, enkel en alleen voor het plezier deze fles verder te bewaren en ermee uit te pakken, zonder ze ooit te zullen ontkurken.

Bij een typische belegging in wijn koopt men meestal houten kratten met elk 12 flessen. Deze kunnen makkelijk doorverkocht worden aan liefhebbers, tussenhandelaars en restauranthouders, die graag bepaalde goede "crus" op de kop tikken van een jaartal (millésime), dat bijna niet meer te vinden is.

De aankoop "en primeur", een relatief buitenkansje

Het is absoluut noodzakelijk dat je de wijnflessen zal bewaren in een goede kelder : met een temperatuur schommelend tussen 9 en 14°C, zonder bruuske temperatuurschommelingen, met een vochtigheidsgraad van 70 tot 90%, in de duisternis, zonder trillingen en geurhinder. Specialisten zien onmiddellijk of een fles in goede omstandigheden bewaard werd : aan de staat van de kurk, het etiket en het niveau van het vocht.

In principe kan je (financieel) het meeste voordeel halen uit de aankoop van wijn "en primeur", enkele maanden na de oogst, op het moment dat de wijn nog niet gebotteld is en in de vaten rust. De wijnproducenten houden een dergelijke (goedkopere) voorverkoop ("en primeur") om zelf geen kapitaal te moeten vrijmaken en te investeren in de verdere bevordering van de wijnopbrengst. De levering van deze wijn "en primeur" gebeurt in flessen en dit ongeveer 2,5 jaar later.

Pas toch op : verwacht geen mirakels van het beleggen in primeurwijnen. Soms zal je dezelfde wijn twee of drie jaar later in de grootwarenhuizen zien liggen aan dezelfde prijs of zelfs goedkoper dan de prijs die je er indertijd voor betaald hebt. Het geheim achter deze goedkope prijzen? Grootwarenhuizen zijn momenteel de grootste afnemers en verkopers van wijn en kunnen, doordat ze in grote hoeveelheden aankopen, flinke kortingen afdwingen. Tijdens de jaarlijkse wijnfestivals in de supermarkten kan je kisten met grote wijnen ("grands châteaux") aankopen aan een voordelige prijs met de mogelijkheid om in dat geval ook een belegging te doen door de wijn een aantal jaren te laten liggen.

Beleggen in wijn : Beleggingsfondsen en "afgeleide producten"

Vermits wijn momenteel erkend wordt als een beleggingswaarde - laat ik er nogmaals de nadruk op leggen : op voorwaarde dat het om gereputeerde "crus" gaat - zal het niemand verwonderen dat wijn intussen ook al het voorwerp uitmaakt van gespecialiseerde beleggingsfondsen of bevek's. Er bestaan nog niet zoveel beleggingsfondsen in wijn, maar ze worden op dezelfde manier behandeld als aandelenfondsen en obligatiefondsen.

Er bestaan met betrekking tot wijn intussen ook al een soort van "afgeleide financiële producten". Men koopt en verkoopt in dit geval geen flessen wijn, maar termijncontracten ("futures", zoals de Amerikanen dit doopten) op wijn of aankoop- of verkoopopties van wijn. Deze handel is ingewikkelder en misschien wel minder sympathiek. De afgeleide producten houden in alle varianten gevaren in omdat ze zeer speculatief zijn.

Tenslotte : in plaats van wijn "en primeur" kan je ook jonge whisky op het vat kopen. Ook hier wil de producent vermijden van kapitaal te moeten vrijmaken. De investeerder kan dan zijn "scotch" met een winstmarge verder verkopen wanneer de whisky voldoende gerijpt heeft (minstens drie jaar, zoals voorgeschreven door de Britse wet). Deze handelwijze heeft momenteel niet meer zoveel succes als pakweg twintig jaar geleden omdat er zich gevallen van oplichting hebben voorgedaan. Er bestaat namelijk nog geen beschermingsorganisme voor beleggingen in wijn en alcoholische dranken, zoals de Commissie voor het Bank- en Financiewezen, die een oogje in het zeil houdt in de wereld van de aandelen.

Dominique Demain

Nuttige links

  • Verkoop van wijn bij opbod
  • Prijzen
  • De notering van wijnen
  • Raadgevingen van een liefhebber
  • Prijs van een wijngaard in de streek van Bordeaux
  • Gemiddelde prijzen bij de wijnboeren
  • Een tussenhandelaar die bij particulieren aankoopt

Beleggingsfondsen in wijn

  • Dexia Equities B World Wine Fund
  • SGAM Premier Cru
  • First Wine Fund
  • Wine Investment Fund
  • Orange Wine Fund
  • AWM Fine Wine Fund
  • Termijncontract m.b.t. wijn op Euronet Paris








© Vivat.be 2020