Wijn als geldbelegging

Sommige mensen, waaronder heel wat eenvoudige particulieren, kopen goede flessen wijn niet aan om ze uit te drinken of aan vrienden voor te schotelen, maar als een soort belegging. Wijn van superieure kwaliteit vertegenwoordigt immers een geldwaarde, waarbij de prijs toeneemt met de leeftijd. Deze prijsstijging is over het algemeen hoger dan de algemene toename van de kosten om te leven : een gemiddelde stijging van 10% per jaar is geen uitzondering. Hierdoor kan je bij de verkoop van de flessen een mooie bonus incasseren.


De prijs wordt ook beter met de jaren...

Natuurlijk is de verbetering van flessen wijn, door ze te laten liggen, in de tijd beperkt en blijft niet eeuwig voortduren. Daarenboven moet het dan nog gaan om grote wijnen. De beste jaargangen van de beste producten uit de streek van Bordeaux kunnen tot meer dan 50 jaar goed blijven, alvorens te veranderen in azijn en ondrinkbaar te worden. In principe zal de geldwaarde van een fles die ondrinkbaar geworden is in elkaar storten. Maar alles is niet altijd verloren : er bestaan verzamelaars die in staat zijn van grote bedragen op tafel te leggen voor een zeer oude fles, enkel en alleen voor het plezier deze fles verder te bewaren en ermee uit te pakken, zonder ze ooit te zullen ontkurken.

Bij een typische belegging in wijn koopt men meestal houten kratten met elk 12 flessen. Deze kunnen makkelijk doorverkocht worden aan liefhebbers, tussenhandelaars en restauranthouders, die graag bepaalde goede "crus" op de kop tikken van een jaartal (millésime), dat bijna niet meer te vinden is.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?