Woon jij in een groendakgemeente?

Groen- of vegetatiedaken zijn daken met hoge natuurlijke isolatiekracht waarvan de bedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Groendaken zijn traditioneel plat of lichtjes hellend (35° maximum). Wie weet verleent jouw gemeente steun om er zelf aan te beginnen.Dakvegetatie en -tuintjes in stedelijke omgevingen vormen een welgekomen aanvulling van de vaak schrale groene zones. Ze geven een woonbuurt een groene toets en bezorgen extra leefruimte voor fauna en flora. Ze helpen bovendien mee stofdeeltjes uit de atmosfeer te filteren.

Een groendak, dat scheelt een flinke slok op de borrel

Door te investeren in dakvegetatie bezuinig je op verwarming.  Klassieke daken warmen in de zomer op tot 65 °C en zakken 's winters vaak tot onder het nulpunt. Een groendak vertoont temperaturen die steevast schommelen tussen de 10 en de 25 °C. Hierdoor lekt er minder warmte bij vriesweer en blijven de temperaturen binnenshuis koel genoeg tijdens hittegolven.

Door natuurlijke absorptie en drainage van neerslag belandt enkel het overtollige regenwater in de riolen. Bij hevige stortregens speelt een groendak dus deels de rol van stormbekken. Daarnaast heeft natuurlijke dakbedekking ook een geluidsisolerend en brandwerend effect.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?