Grootbanken maken duurzame beloften te weinig hard

Recent onderzoek naar het investeringsbeleid van Europese banken stelt vast dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn weg naar de sector heeft gevonden, maar dat de positieve neerslag ervan uitblijft. Gebrek aan coherent beleid maakt dat MVO niet tot alle geledingen doorstroomt. Een grotere transparantie op dat vlak zou welkom zijn.


"

Investing Responsibly: A Financial Puzzle"
is een onafhankelijke publicatie van de Nederlandse multinational-watcher SOMO. De studie verkent twee hoofdthema’s: de toepassing van MVO-beleid op vermogensbeheer (met focus op reguliere investeringsportfolio’s) en de mate van transparantie van het MVO-beleid.

Steun Darfur de dieperik in

De onderzoekers richtten hun pijlen op vijf traditionele Europese grootbanken: ING Group, RBS Group, Deutsche Bank, BNP Paribas en Santander Group. Voor een bredere kijk op de stand van zaken werden ook twee alternatieve marktspelers, Triodos Bank en SNS REAAL, in het onderzoek opgenomen.

Een van de verontrustende voorbeelden die SOMO aandraagt is PetroChina. De Chinese oliegigant is goed voor 150 miljoen euro aan aandelen in beheer van ING, BNP Paribas en Deutsche Bank. PetroChina is één van de voornaamste ontginners van olie in Sudan en wordt ervan beschuldigd een rol te spelen in het aanhoudende conflict en de humanitaire crisis in Darfur.

Wie A zegt

SOMO betreurt dat MVO zijn stempel slechts op een beperkt deel van de belegde vermogens kan zetten. Met uitzondering van Triodos Bank en SNS REAAL is van een consistente toepassing van MVO-beleid op de meeste courante beleggingen bijna geen sprake.

Bedrijven die overduidelijk niet met duurzaamheid te rijmen vallen, zoals wapenfabrikanten, worden als eerste uit portfolio's geweerd. Die beleidslijn wordt echter niet systematisch doorgetrokken naar andere schadelijke bedrijfstakken. Het bekampen van wantoestanden zoals de schending van mensenrechten, klimaatoverlast enz, het blijft te vaak bij intenties.

 

Verantwoording, geen versiersels

Banken geven duurzaamheidrapporten uit met verstrekkende beloften over het integreren van MVO in hun kern- en niet-kernactiviteiten. Maar de kloof tussen papier en praktijk maakt het de consumenten moeilijk om vast te stellen of de bankier zijn beloften ook daadwerkelijk  naleeft.

SOMO roept belanghebbenden, zoals consumenten, burgers en maatschappelijke organisaties, op om te ijveren voor een duidelijk, consistent bankbeleid inzake duurzame beleggingen. Het vertrouwen in de sector heeft flink wat deuken gekregen ten gevolge van de crisis. Banken hebben er dus alle belang bij meer transparantie aan de dag te leggen en hun MVO-beloften hard te maken, zo luidt het.

 

Meer info:

De

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
  is een non profit onderzoeks- en adviesbureau dat sinds 1973 onderzoek doet naar de gevolgen van bedrijfsbeleid van Multinationals. SOMO heeft naast de banken ook dossiers lopen over elektronica, energie, delfstoffen, landbouw & voedsel, kleding & textiel, farmaceutica en toerisme.

Banksecrets
toont je in enkele kliks welke grootbanken steken laten vallen en waar en met wie ze dat doen.

Lees ook ons

artikel over duurzaam bankieren in Vlaanderen
.


foto: Photos Libres









© Vivat.be 2020