Grootbanken maken duurzame beloften te weinig hard

Recent onderzoek naar het investeringsbeleid van Europese banken stelt vast dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn weg naar de sector heeft gevonden, maar dat de positieve neerslag ervan uitblijft. Gebrek aan coherent beleid maakt dat MVO niet tot alle geledingen doorstroomt. Een grotere transparantie op dat vlak zou welkom zijn.


"

Investing Responsibly: A Financial Puzzle"
is een onafhankelijke publicatie van de Nederlandse multinational-watcher SOMO. De studie verkent twee hoofdthema’s: de toepassing van MVO-beleid op vermogensbeheer (met focus op reguliere investeringsportfolio’s) en de mate van transparantie van het MVO-beleid.

Steun Darfur de dieperik in

De onderzoekers richtten hun pijlen op vijf traditionele Europese grootbanken: ING Group, RBS Group, Deutsche Bank, BNP Paribas en Santander Group. Voor een bredere kijk op de stand van zaken werden ook twee alternatieve marktspelers, Triodos Bank en SNS REAAL, in het onderzoek opgenomen.

Een van de verontrustende voorbeelden die SOMO aandraagt is PetroChina. De Chinese oliegigant is goed voor 150 miljoen euro aan aandelen in beheer van ING, BNP Paribas en Deutsche Bank. PetroChina is één van de voornaamste ontginners van olie in Sudan en wordt ervan beschuldigd een rol te spelen in het aanhoudende conflict en de humanitaire crisis in Darfur.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?