Geld: hoe is het allemaal begonnen?

De landbouw en de daarmee gepaard gaande verstedelijking hebben drie duivelskinderen gebaard: godsdienst, om de bevolking beter te kunnen controleren, oorlog, om land en eigendommen te beschermen, en geld.


Het gebruik van geld is ontstaan uit het delen van overschotten zoals de landbouw die al gauw begon op te brengen. Vandaag krijg jij van mij wat overschotten, maar als ik in nood ben, hoop ik ook iets van jou te krijgen. De hele geld- en goudeconomie is een rechtstreeks gevolg van ons sharing instinct, het instinct om te delen, om elkaar in de schuld te zetten eigenlijk. Economie is dus ontstaan uit een nobel instinct maar, heel voorspelbaar, verworden tot een aanfluiting van datzelfde oorspronkelijke inzicht. Weggerukt uit het stammenverband hebben we ergens onderweg het fundamentele contact verloren met wat er gedeeld wordt. De economie is geabstraheerd, het oorspronkelijke biogram onherkenbaar geworden.

Moderne slavernij

 

De Grieken hadden slaven om het vuile werk te doen. Betekent dat dan dat ze geen rekening hielden met de minderbedeelden? Als die slaven niet tevreden zouden geweest zijn, zou de Griekse economie nooit zo’n hoge vlucht hebben genomen. Beschaving, cultuur en economie gaan hand in hand. Ik zou alleszins liever een slaaf geweest zijn in het goed draaiende oude Griekenland dan een doorsnee kantoorbediende, bandwerker of politicus in de 21ste eeuw. Uiteindelijk is er maar één verschil tussen een vrij man en een slaaf, en dat is de bereidheid om te sterven voor zijn vrijheid. Dat was toen zo en het geldt nog steeds. (Jeff Hoeyberghs)

 

 

 









© Vivat.be 2020