Een frank die valt in tijden van euro

Een biljet van vijfhonderd frank in een oude portefeuille, honderd frank in een broek, misschien wel tienduizend in een sok van een oudtante, die ze bewaarde om er haar begrafenis mee te financieren: er circuleren nog zeer veel oude biljetten in België, maar wat kun je ermee?


Na de komst van de euro in januari 2002 hebben de meeste Vlamingen hun oude franken ingeruild voor euro’s.  Voor munten uitgedrukt in centiemen of franken kreeg je de tijd tot 1 juni 2005, de bankbiljetten blijven tot in der eeuwigheid omruilbaar bij de Nationale Bank van België.

Een Belg zou geen Belg zijn als hij niet steevast ergens een spaarpotje had liggen “voor het geval dat…”. Veel oude mensen verstopten wat geld onder hun matras, tussen een oud boek of in een sok. Hun blind vertrouwen in banken waren ze tijdens de crisis van de jaren dertig kwijtgespeeld en vonden ze daarna nooit meer terug.

De jongere generatie, die in het algemeen wat nonchalanter met geld omgaat, vergat dan weer geldbriefjes in oude kledingstukken, portefeuilles, bureaulades. Meestal loont het niet de moeite om voor zo’n luttel bedrag een trip naar de Nationale Bank te ondernemen en blijven de briefjes ongebruikt liggen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?