Doet u al aan kangoeroewonen?

Na de kangoeroegeneratie, kinderen tot hun 30ste of langer thuis blijven wonen, onder moeders dak, is er nu ook het kangoeroewonen, volwassen gezinnen die hun (twee)woonst delen met hun ouders.


Oorspronkelijk een groen idee (zoals haast alle groene ideeën werd ook dit pas later opgepikt en gerecupereerd door andere partijen en bewegingen) liet de Vlaamse regering het kangoeroewonen in 2004 in het regeerakkoord opgenomen. Eerst erkennen, dan stimuleren. De essentie van kangoeroewonen lijkt nieuw maar is eigenlijk gewoon oeroud. Alleen in het rijke westen schuiven we de zorg voor onze ouders en grootouders door naar bejaardentehuizen. Elders worden oudere mensen beschouwd als wijzere mensen, hier als lastposten.

Misschien kan kangoeroewonen, dat komt overwaaien uit Australië en Scandinavië, iets veranderen aan die scheefgegroeide verhoudingen. De bedoeling is dat een ouder en een jonger gezin samen onder één dak wonen, zij het elk in een apart woongedeelte, met onderlinge afspraken over hulpverlening en ondersteuning. Vuilnisbakken buitenzetten, babysitten, samen koken: je doet al eens iets voor elkaar. Twee structurele voordelen: oudere mensen kunnen langer in hun eigen woning blijven, jongere gezinnen kunnen goedkoper wonen.

De eerste kangoeroewoning werd onlangs geopend in Malle (provincie Antwerpen). Juridisch en dus ook fiscaal één geheel, 6% in plaats van 21% BTW voor één van beide huizen omdat het grenst aan het andere: ook de financiële voordelen zijn niet te versmaden, hoewel de belastingen een kangoeroewoning op dit moment nog wel belasten als meergezinswoning. In afwachting is

Young Budget Homes
zowat de enige Vlaamse bouwfirma die zich volledig op het kangoeroewonen toespitst en die met ’t Jezuïetengoed zelfs een grootschalig verkavelingsproject op touw heeft gezet.









© Vivat.be 2020