Denk jij al in euro's?

Zoals vele mensen ondervind ik nog altijd problemen om rechtsreeks in euro's te denken. Eerst moet ik de bedragen omzetten naar Belgische frank om de waarde te kunnen inschatten. Elke informatie in euro kan ik niet zomaar opnemen, maar moet ik eerst 'vertalen'. Zal ik tot het bittere einde als een 'oude Belg' door het leven gaan ?


Toch was ik verbaasd over de gemakkelijke manier waarop men bedragen van frank naar euro kan omzetten. Vermenigvuldigen met of delen door 40 is niet zo moeilijk. Niet moeilijker dan de berekeningen die telkens noodzakelijk waren tijdens een vakantie naar Spanje of Portugal. Ik zag dus niet in waarom de conversie naar euro me parten zou kunnen spelen.

Wel, het gaat om een mentaal probleem. Bij de overgang naar euro heb ik me geen nieuw referentiekader eigen gemaakt. Als je me spreekt over de aankoop van een huis van 100.000 euro of een wagen van 20.000 euro ben ik verplicht de bedragen om te zetten naar Belgische frank om een beeld te krijgen van de kwalitatieve waarde van de transactie of het waardeniveau van de aankoop, duur of goedkoop. Omgerekend naar Belgische frank kom ik dan tot respectievelijk 4.000.000 en 800.000 frank.

Als ik omwille van mijn beroep bepaalde bedragen moet formuleren, denk ik eerst in duizenden franken. Naargelang de betrokken partij maak ik vervolgens het bedrag in franken of de omrekening in euro's kenbaar. Daarenboven ben ik zeker niet alleen in dit geval!

Natuurlijk ga ik niet voor elke aankoop of andere financiële transacties beginnen rekenen. Ik geef toe dat ik niet stil sta bij de prijs van een koffie in een taverne en ik ga ook niet ontcijferen wat ik nu juist betaald heb voor een paar magazines in de krantenwinkel. Bizar effect : wanneer ik voor 10 euro een aantal tijdschriften koop heb ik niet het gevoel van veel uit te geven ; wanneer ik daarentegen vroeger voor 400 frank tijdschriften kocht zou me dit een groot bedrag hebben geleken.

Eigenlijk is die omzetting in euro op zich niet zo erg en kan enkel goed zijn voor onze grijze cellen, maar er is het risico van misbruik. Men ziet soms oude mensen een groot biljet bovenhalen zonder dat ze zich de waarde ervan realiseren. Ze kunnen enkel vertrouwen op de goede wil van de verkoper, wanneer deze het wisselgeld teruggeeft. Er is ook een probleem met een supermarktketen van Nederlandse origine die het op een schandalige manier aandurfde van de prijzen nog steeds enkel in Belgische frank uit te hangen en dit lang na de invoering van de euro. De klanten lezen zo 17,99 euro waar de supermarkt in feite 1799 frank aangeeft. De munteenheid wordt trouwens niet aangegeven. Klanten die vervolgens niet attent zijn aan de kassa, zullen thuis vaststellen dat hun koopje eigenlijk niet zo gunstig uitvalt.

Dit probleem zal de kinderen van nu en de volgende generaties niet achtervolgen. Des te beter voor hen!

Philippe Allard









© Vivat.be 2020