Global Overshoot day

22 augustus 2012 was ‘Global Overshoot Day’. Dat heeft het ‘Global Footprint Network’, een internationale organisatie die werkt rond het concept van de ecologische voetafdruk, aangekondigd. Het betekent dat we op acht maanden reeds geconsumeerd hebben wat de aarde op één jaar tijd kan produceren.


De 'Global Overshoot Day' bereken je door de wereldwijde biocapaciteit te delen door de ecologische voetafdruk en te vermenigvuldigen met 365. Het is dus de dag waarop onze totale ecologische voetafdruk gelijk is aan de biocapaciteit die de aarde in één jaar tijd voortbrengt.

De eerste Overshoot Day bereikten we in 1987 op 19 december. In 1995 was het al op 21 november. Jaar na jaar schuift de World Overshoot Day wat meer naar voor op de kalender. En dat komt omdat we jaar na jaar meer en meer consumeren.

Dit jaar viel 'Global Overshoot Day' op 22 augustus. Dit betekent dat we de rest van het jaar knabbelen aan het natuurlijk kapitaal van de aarde. Het gevolg daarvan is natuurlijk slecht: als je meer bomen kapt dan er groeien, verdwijnt het bos. Als je elk jaar meer vissen vangt dan ze zich kunnen voortplanten, raken de zeeën langzaamaan leeg, enzovoort.

WWF vraagt dat we dringend onze productie en consumptiewijzen aanpassen om onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Hoe? Door duurzame keuzes en milieuvriendelijke inspanningen te maken in ons dagelijks leven.

Minder energie verbruiken, milieuvriendelijke producten kopen, hergebruiken, recycleren, ... je kent het liedje. Dit moeten we niet alleen maar zeggen, maar ook doen. Op z'n website geeft het WWF 52 ecotips om het hele jaar door minder te verbruiken.

www.wwf.be

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020