Zin in een avondje quizzen?

 Het succes van de televisiequizzen creëerde in zijn zog een nieuwe ontspanningsvorm in het Vlaamse land. In het spoor van de obligate rockbandjes, popgroepen, toneelclubs en humoristen à la Urbanus schuimen de laatste jaren ook quizzers wekelijks in steeds grotere getallen de lokale parochiezalen, culturele centra en sportzalen af. De populariteit van deze avondvullende ontspanning neemt nog met de dag toe.


Wekelijks worden er in heel Vlaanderen quizzen georganiseerd. Op sommige vrijdagen of zaterdagen kan je kiezen uit meer dan tien quizzen, waar vaak mooie prijzen te winnen vallen. Naast de duizenden gelegenheidsquizzers die hoogst uitzonderlijk eens deelnemen (vooral om de organisatoren te plezieren) heeft zich ook een schare 'die hard'-quizzers gevormd die elke week trouw op post zijn. De leden van deze 'professionele' ploegen leren elkaar na een tijdje beter kennen en in die zin is quizzen ook een sociale activiteit. Vooraf, tijdens de pauze en na afloop kan er bij een natje en een droogje van gedachten gewisseld worden. Elke week is het dan ook uitkijken wie er allemaal van de partij is. De ploegen sloven zich vaak ook uit om met een originele naam naar buiten te treden. Sla er de ranking maar eens op na. Een aantal voorbeelden : Kwizona, Quizimodo, Ne grote met (soms aangevuld met mayonaise, dan weer met tartaar of mosterd), +Piet Fluwijn en de Bollekes, Café René, Andes Survivors, Wachtefkens, Blaffend Konijn, Kierkegaards Konijn, Nescio (betekent letterlijk : ik weet het niet), Tsjikatilo,...

Een schatting maken over hoeveel quizzers wekelijks op pad gaan is niet evident. Weet wel dat er meer dan 500 ploegen in de Vlaamse Quizranking staan. Hier kom je enkel in terecht wanneer je (volgens een ingewikkeld puntensysteem) punten scoort door een goede uitslag op een quiz te behalen. Elke quizploeg bestaat minstens uit vier of vijf vaste leden, met vaak een aantal reservisten. Een kleine berekening leert dus dat minstens 2 à 3000 Vlamingen regelmatig aan een quiz deelnemen. Niet alle quizploegen staan trouwens in deze ranking omdat er ook aparte circuits bestaan, bijvoorbeeld in de kuststreek. Het is wel opvallend dat een vergelijkbaar quizcircuit in Franstalig België niet bestaat.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?