Mooi bloot, maar voor hoe lang?

Mooi blootIn navolging van het Britse How to look good naked nam het VTM-programma ’Mooi bloot’ vrouwen met complexen onder handen. Na een grondige makeover met kledingadvies, nieuw kapsel, een peptalkje worden de vrouwen overtuigd om uit de kleren te gaan tijdens een fotosessie.


Als symbool voor het voorgoed afschudden van hun complexen wordt een smaakvolle naaktfoto genomen die dan levensgroot in het straatbeeld komt te hangen. Is het wel mogelijk dat vrouwen die al jaren met hun complexen worstelen door een eenvoudige makeover hun zelfvertrouwen terugvinden? Of is het een slechts kort durende illusie? Om nog maar te zwijgen van het risico dat de meest openhartige beelden op You Tube verzeilen, zoals tegenwoordig ook gebeurt met naaktscènes uit films en feuilletons. Vraag maar aan

Francesca Vanthielen, en die actrice uit Sarah.

Geef toe, als je je down voelt, kan wat verwennerij wonderen verrichten. De kapper, professionele make-up, esthetisch advies, een nieuw setje kleren -uiteraard volgens de laatste mode- en de nagelstudio: ook met een klein complexje zeg je daar niet neen tegen. Bovendien krijg je in het geval van het programma Mooi Bloot bakkenvol extra sociaal contact door de uitvergrote belangstelling. Dat moet dus gewoon goed werken voor het ego.
Levenslang verlost geraken van een complex, daarentegen, vereist veel meer dan wat verwennerij, media aandacht en een mooie foto. Als het zo eenvoudig was, waren toch alle complexen al lang de wereld uit? Sterker nog, ik vind het moeilijk aan te nemen dat kandidaten voor dergelijke “exhibitie” gebukt zouden gaan onder een echt complex. Ze moeten toch al over een grote dosis zelfrelativering en zelfvertrouwen beschikken om niet getraumatiseerd uit zo’n avontuur te komen, lijkt me zo.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?