Italiaanse restaurants in België met een label hebben een eigen website

ristorante italianoDe Italiaanse overheid kent sinds kort het label “ristorante italiano” toe aan restaurants in het buitenland die de authentieke Italiaanse keuken aanbieden en garanderen. België is het eerste land waar het label uitgereikt wordt. Momenteel kunnen in ons land een veertigtal Italiaanse restaurants pronken met dit label. Deze Italiaanse restaurants met label hebben nu een eigen website : www.ristorante-italiano.be, en organiseren onder meer gastronomische weken die in het teken staan van een bepaalde Italiaanse regio.


Een dergelijk label spruit voort uit het feit dat men plaatselijk vaak al te creatief omspringt met de authentieke keuken van andere landen en streken. Wat wij bijvoorbeeld onder de Chinese keuken verstaan is allesbehalve wat op de tafels van gezinnen in China verschijnt. Ten eerste gaat het in ons land vooral om Chinese restaurants die de Kantonese keuken brengen. Kanton is slechts een Chinese provincie en staat helemaal niet model voor de gastronomie in de rest van China. Daarenboven past men de gerechten hier vaak aan aan de lokale smaak en eetgewoonten. Dit gebeurt trouwens ook met andere uitheemse keukentradities. Dit geldt ook voor de Italiaanse keuken. Een bekend voorbeeld is de spaghetti bolognaise, die men in Italië niet met gehakt bereidt. De authenticiteit van de gerechten ligt de Italianen nauw aan het hart en daarom werd het label “ristorante italiano” bedacht.

Met dit label wil de Italiaanse overheid de Italiaanse culinaire traditie beschermen. Het is de bedoeling om een volwaardig internationaal Italiaans gastronomisch circuit uit te bouwen van restaurants waar de consument authentieke Italiaanse producten, recepten en stijlen kan vinden. Het kwaliteitslabel wordt uitsluitend uitgereikt aan Italiaanse restaurants die voldoen aan een reeks vereisten, gaande van de gebruikte ingrediënten tot de bereidingswijze van de gerechten, van de bediening tot de inrichting van de eetruimte. De restaurants kunnen zelf een aanvraag voor erkenning indienen en ontvangen na controle een "conformiteitscertificaat". De certificering gebeurt jaarlijks en er gaan controles aan vooraf. De verlenging van de toekenning van het label wordt automatisch onderworpen aan periodieke controles zodat de kwaliteit voor de consument gewaarborgd blijft. Indien de voorwaarden niet worden nageleefd, wordt het certificaat ingetrokken.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?