Halle, een historisch stadje aan de Zenne

 Op slechts 15 km ten zuidwesten van Brussel ligt de historische en pittoreske stad Halle, die sinds de fusie met Lembeek en Buizingen in 1977 ongeveer 30.000 inwoners telt. Halle is makkelijk bereikbaar (met de trein ongeveer tien minuten sporen vanuit Brussel-Zuid) en zeker de moeite waard om tijdens een daguitstap te verkennen. De vele historische bezienswaardigheden en de bourgondische aard van de Hallenaren zorgen vast en zeker voor een culturele en culinaire hoogdag.


Halle staat bij de meeste ensen vooral bekend als de bedevaartstad waar pelgrims van heinde en verre naartoe trekken om de Zwarte Madonna in de laat-hooggotische basiliek te vereren. Dit merkwaardige Mariabeeld zou in 1267 aan de Sint-Martinuskerk geschonken zijn. Nog altijd stromen deze bedevaarders, maar ook dagjesmensen toe in Halle om de prachtige basiliek te bewonderen. Deze in 1946 tot de status van basiliek erheven kerk torent met zijn massieve gedaante boven het stadscentrum uit. De basiliek beschikt over enkele uitzonderlijke kunstwerken, waaronder een indrukwekkende koperen doopvont uit 1466 en een albasten altaarretabel uit 1533. De rijke kerkschat met de vele offergeschenken van gekroonde hoofden uit heel Europa staat te kijk in de crypte. In de toren werd een klein klokkenmuseum ingericht.

Net als de basiliek bevindt ook het historische stadhuis zich aan de rand van de Grote Markt, waarvan de meeste gevels van de oude herenhuizen geklasseerde monumenten zijn. De Grote Markt van Halle wordt omringd door handelszaken, waarvan het leeuwendeel cafés met of zonder terras. De Grote Markt is trouwens verkeersvrij, zodat je hier ongestoord kan vertoeven.

Achter de basiliek vind je het oude Jezuïetencollege dat momenteel onderdak biedt aan het Muziekconservatorium en het Zuidwest-Brabants Museum. Voor de openingsuren van dit museum en enkele andere kleinere musea kun je best inlichtingen vragen bij het plaatselijke VVV-kantoor (voor adres en telefoon zie onderaan). 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?